Έρευνα σοκ: Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που καταναλώνουν παυσίπονα

Οι Αμερικανοί ερευνητές «χτύπησαν» ξανά υποστηρίζοντας ότι όσο πιο μακροχρόνια και συχνή είναι η χρήση ορισμένων ευρέως συνταγογραφούμενων παυσίπονων, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος οι γυναίκες να μην ακούνε καλά.
Το δείγμα της νέας έρευνας ανέρχεται σε πληθυσμό γυναικών που ξεπερνά τις 54.000 ηλικίας από 48 έως 73 ετών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκάρι Κέρχαν του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology»
Συμπέρασμα των ερευνών είναι ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνης) ή ιβουπροφαίνης για πάνω από έξι χρόνια, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας ακοής σε σχέση με τις γυναίκες που παίρνουν αυτά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και αναλγητικά φάρμακα για λιγότερο από ένα έτος.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 60 εμφανίζουν μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια ακοής. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που τα παυσίπονα ΜΣΑΦ μειώνουν την ακοή, δεν είναι σαφής προς το παρόν.
Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν είχαν διαπιστώσει ότι η συχνή χρήση αυτών των αναλγητικών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας ακοής στους άνδρες.
Η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια λήψης της ασπιρίνης και στην απώλεια ακοής. Είναι πάντως γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ασπιρίνη σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να μειώσει την ακοή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.