Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε ανά ηλικία & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε ποικίλες διεργασίες σχετικές με τον μεταβολισμό στα κύτταρα.
Μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη σύνθεση πρωτεϊνών και την επούλωση των πληγών. Επίσης, ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την ανάπτυξη του παιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας, η πρόσληψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει κάποιο εξειδικευμένο σύστημα αποθήκευσής του.
Η συνιστώμενη πρόσληψη ψευδαργύρου εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και δευτερευόντως από το φύλο και από ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.
Ηλικία
Άνδρες
Γυναίκες
Εγκυμοσύνη
Θηλασμός
0-6 μήνες
2 mg
2 mg
   
7-12 μήνες
3 mg
3 mg
   
1-3 έτη
3 mg
3 mg
   
4-8 έτη
5 mg
5 mg
   
9-13 έτη
8 mg
8 mg
   
14-18 έτη
11
9 mg
12 mg
13 mg
19+ έτη
11
8 mg
11 mg
12 mg

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι κατά κύριο λόγο τα θαλασσινά και το κόκκινο κρέας. Ορισμένα προϊόντα (π.χ. δημητριακά) ενισχύονται επίσης με ψευδάργυρο κατά τη διαδικασία παραγωγής τους. Ενδεικτικά, μία μερίδα στρείδια 90 γραμμαρίων παρέχει 74 mg ψευδαργύρου, μία μερίδα βοδινό κρέας 90 γραμμαρίων 7 mg, μία μερίδα καβούρι 90 γραμμαρίων 6,5 mg, μία μερίδα μοσχαρίσιο κρέας 90 γραμμαρίων 5,3 mg, μία μερίδα γιαούρτι 240 γραμμαρίων 1,7 mg και μία μερίδα ρεβίθια 30 γραμμαρίων 1,3 mg.
 πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.