Ηπατίτιδα: Οι πέντε τύποι και τα συμπτώματα – Τα νέα μυστηριώδη περιστατικά

Η ιογενής ηπατίτιδα είναι σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, χρήζει επείγουσας αντιµετώπισης, και δεν συνδέεται με το εμβόλιο κατά της covid-19, όπως πολλοί φοβούνται, μετά τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν σε παιδιά στη Βρετανία. 

Υπολογίζεται ότι στον κόσμο υπάρχουν πάνω 257.000.000 άνθρωποι που ζουν µε χρόνια ηπατίτιδα Β, ενώ περίπου 71.000.000 είναι μολυσµένοι µε τον ιό ηπατίτιδας C. Αρκετοί από τους ανωτέρω μολυνθέντες δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία, ειδικά σε χώρες µε χαμηλό και μεσαίο οικονομικό υπόβαθρο.

Το πιο κοινό αίτιο της φλεγμονής του ήπατος είναι ένας από τους 5 ιούς ηπατίτιδας Α, Β, C, D και E. Τα συνήθη συμπτώματα μπορεί να είναι αδυναμία, καταβολή, ανορεξία, ναυτία, έμετοι, διάρροιες, πονοκέφαλος, αρθραλγίες, μυαλγίες, πυρετός και αίσθημα βάρους στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς. Λιγότερο συχνά εμφανίζεται ίκτερος (κιτρίνισμα δέρματος και ματιών), υπέρχρωση ούρων και αποχρωματισμός κοπράνων.

Η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα προκαλείται από τους ιούς B, C και D κι αναπτύσσεται σε ασθενείς που δεν κατάφεραν να αποβάλλουν τον ιό. Παρά την έλλειψη συμπτωμάτων, πολλές φορές η παρουσία του ιού προκαλεί συνεχή ερεθισμό με απώτερα αποτελέσματα την κίρρωση του ήπατος και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους με τάση συνεχώς αυξανόμενη ετησίως.

Η ηπατίτιδα Α

Προκαλείται από τον ιό ηπατίτιδας Α (ΗΑV) και μεταδίδεται από μολυσμένη τροφή και νερό, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Συχνά είναι ήπιας μορφής νόσος στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο σοβαρή σε ανθρώπους πάνω από την ηλικία των 40 ετών. Συμπτώματα γρίπης και ίκτερος είναι συνήθη στους ενήλικες. Σπάνια εκδηλώνεται βαριά ηπατική ανεπάρκεια και θάνατος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πάνω από 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα καταγράφονται το χρόνο παγκοσμίως. Η ηπατίτιδα Α μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο το οποίο είναι ασφαλές και κυκλοφορεί πολλά χρόνια και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας.

Η ηπατίτιδα Β

Είναι μία από τις πιο σημαντικές ασθένειες της ανθρωπότητας και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, περισσότεροι από 350 εκατομμύρια έχουν χρόνια λοίμωξη και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου εφόσον δεν τεθούν σε παρακολούθηση και δεν λάβουν ειδική αντιική αγωγή.
Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με την επαφή μολυσμένου αίματος και σωματικών υγρών από μολυσμένο άτομο όπως :
– Από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση
– Με μεταγγίσεις αίματος ή με χρήση μολυσμένης σύριγγας
– Με σεξουαλική επαφή, χωρίς χρήση προφυλακτικού
– Με κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων (ξυραφάκια, νυχοκόπτες, οδοντόβουρτσα)
– Τατουάζ με χρήση μολυσμένων εργαλείων
Η πρόληψη για την ηπατίτιδα Β επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο κυκλοφορεί από το 1982. Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας.

Η ηπατίτιδα C

Οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας C που προκαλεί οξεία και χρόνια νόσο του ήπατος. Ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένου αίματος πασχόντων και λιγότερο συχνά μέσω της σεξουαλικής οδού, εισρόφησης από τη μύτη ουσιών και αιμοκάθαρσης. Οι κυριότερες ομάδες πασχόντων από ηπατίτιδα C έχουν μολυνθεί από :
Χρήση μολυσμένων αντικειμένων, όπως βελόνες (χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τατουάζ), οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, εργαλεία μέτρησης σακχάρου αίματος.

Η ηπατίτιδα D

Ο ιός της ηπατίτιδας D συνδέεται επιδημιολογικά με τον ιό της ηπατίτιδας Β και απαιτεί την παρουσία του για την εκδήλωση λοίμωξης. Ο ιός μεταδίδεται όπως και ο ιός Β, προκαλεί μέτρια προς σοβαρή ή ακόμα και κεραυνοβόλα ηπατίτιδα, αλλά η πλήρης ανάρρωση είναι συνήθης.

Η ηπατίτιδα Ε

Προκαλεί επιδημίες στις αναπτυσσόμενες χώρες της Δυτικής Ασίας, Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής και Κεντρικής Αμερικής. Ο τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι ίδιος με εκείνον της ηπατίτιδας Α, δηλαδή με την κοπρανοστοματική οδό. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί το μοναδικό τρόπο προστασίας, όπως και στην ηπατίτιδα Α.

Η επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της ιογενούς ηπατίτιδας το 2030 δεν φαίνεται ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξη, δεδοµένου ότι οι αναφορές και τα μηνύματα από 28 χώρες που φέρουν το υψηλότερο φορτίο ηπατίτιδας Β (HBV) είναι αισιόδοξα, όπως κατέδειξαν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τον WHO κατά το 2017.
Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί αλατώδης εξέλιξη όσο αφορά τη θεραπεία της ηπατίτιδας C. Νέα φάρμακα έχουν παρασκευαστεί και έχουν εισαχθεί στην αντιμετώπιση της HCV. Τα φάρμακα αυτά καλούνται απευθείας δρώντα αντιικά (DAA’S) και είναι πλέον πολύ αποτελεσματικά σε ποσοστό άνω του 95% των ασθενών, προκαλώντας εκρίζωση του ιού HCV, µμειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης ή και ηπατοκυτταρικού καρκίνου και επομένως και τον θάνατο. Όμως η πρόσβαση στη διάγνωση της HCV καθώς και στη θεραπεία είναι πολύ χαμηλή. Έως τώρα δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τη HCV.

«Δεν οφείλεται στο εμβόλιο για τον κορονοϊό»

O κ. Κωνσταντόπουλος διευκρίνισε ότι “τα μέχρι τώρα περιστατικά δείχνουν μια φλεγμονή στο συκώτι, η οποία όμως δεν οφείλεται σε κανέναν από τους γνωστούς ιούς της ηπατίτιδας. Πιθανόν να οφείλεται σε ένα άλλο ιό και είναι γνωστό όπως και άλλοι ιοί, όπως και οι αδενοϊοί προκαλούν ηπατίτιδα”.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο νέος αυτός ιός της ηπατίτιδας δεν μπορεί να συνδεθεί με το εμβόλιο κατά της Covid-19, καθώς τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν ήταν ανεμβολίαστα. Επίσης δεν υπάρχει συνδυασμός των δύο ιών σχετικά με τα κρούσματά τους, ενώ σημείωσε ότι μπορεί ο ιός που προκαλεί την ηπατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και στη χώρα μας.
«Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά τους, με το κυριότερο να είναι ο ίκτερος. Ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένουν να το δουν στο σώμα των παιδιών, γιατί τότε θα είναι αργά, αλλά στα μάτια των παιδιών» συμπλήρωσε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.