ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ οφείλονται οι «λιγούρες» της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες εμφανίζουν διάφορες «λιγούρες», δηλαδή έντονη επιθυμία κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων. Αντικείμενο της λιγούρας μπορεί να είναι οποιοδήποτε τρόφιμο, γλυκό ή αλμυρό, ενώ συνήθως υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των εγκύων όσον αφορά στις προτιμήσεις τους.

Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης δεν έχουν διερευνηθεί εκτενώς από επιστημονικές μελέτες και τα αίτια εμφάνισής τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Ωστόσο, κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ορισμένες θεωρίες, που ενδεχομένως εξηγούν εν μέρει το φαινόμενο. Μία από τις επικρατέστερες υποθέσεις συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν μεταβολές στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης στις εγκύους. Έτσι, είναι πιθανό να αναζητούν γεύσεις και μυρωδιές που τους ήταν αδιάφορες παλαιότερα, ή αντίστοιχα να δείχνουν αποστροφή για τρόφιμα που συνήθιζαν να καταναλώνουν ευχάριστα πριν την εγκυμοσύνη.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως οι λιγούρες της εγκυμοσύνης αντικατοπτρίζουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, τα οποία προσπαθεί να αναπληρώσει ο οργανισμός. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες δε φαίνεται να συμφωνούν με αυτή την άποψη, καθώς τα τρόφιμα που συχνά «λαχταρούν» να καταναλώσουν οι έγκυοι έχουν χαμηλή θρεπτική αξία ή προσφέρουν πολύ μικρές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό η έντονη επιθυμία για κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων να οφείλεται σε ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, θα λέγαμε πως η περιστασιακή κατανάλωση «λιχουδιών» που ενδεχομένως επιθυμεί μια έγκυος δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο απαιτείται προσοχή, καθώς σε περιπτώσεις όπου η «λιγούρα» αφορά τρόφιμα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου και η κατανάλωσή τους γίνεται σε αυξημένη ποσότητα ή συχνότητα, τότε υπάρχει πιθανότητα υπέρμετρης αύξησης του σωματικού βάρους, που όπως είναι γνωστό αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή: https://www.neadiatrofis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.