Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με αναπνευστικά προβλήματα

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Obesity, δείχνει πως η νοσογόνος παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε μη καπνιστές.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 110.000 ενήλικες, μη-καπνιστές.
Συνολικά, η πιθανότητα εμφάνισης ΧΑΠ βρέθηκε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε γυναίκες και άνδρες που είχαν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 kg/m2, ο οποίος υποδηλώνει την ύπαρξη νοσογόνου παχυσαρκίας.

Ειδικότερα, η συχνότητα εμφάνισης ΧΑΠ σε παχύσαρκες μη καπνίστριες βρέθηκε να είναι 13,4%, έναντι 3,5% σε γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους. Αντίστοιχα, οι παχύσαρκοι μη καπνιστές βρέθηκαν να εμφανίζουν ΧΑΠ σε ποσοστό 7,6%, έναντι 2,5% στην περίπτωση των ανδρών με υγιές βάρος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι πιθανοί μηχανισμοί που ευθύνονται για την παρατηρούμενη συσχέτιση. Κλείνοντας, υποθέτουν πως η απάντηση ίσως βρίσκεται στη σχετιζόμενη με την παχυσαρκία χρόνια φλεγμονή καθώς και στη μηχανική επιβάρυνση που ασκεί η κεντρικού τύπου παχυσαρκία στην αναπνευστική λειτουργία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή: https://www.neadiatrofis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.