6 μύθοι για τον καρκίνο το μαστού

Πολλές φορές, όταν ψάχνουμε για απαντήσεις σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, και ειδικά τον καρκίνο του μαστού, καταλήγουμε με ακόμα περισσότερες απορίες. Κι αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένοι εντελώς λανθασμένες απόψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, παραπλανώντας τον κόσμο. Ας διαλύσουμε, λοιπόν, τους πιο τοξικούς μύθους για τον καρκίνο του μαστού.
Μύθος Νο 1: Το αποσμητικό σου προκαλεί καρκίνο
Ορισμένοι ιστοί από όγκο στο στήθος περιείχαν παραβένες, ένα συστατικό που βρίσκεται και στα αποσμητικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος συσχετισμός που να μας λέει ότι το καλλυντικό αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Μύθος Νο 2: Η μαστογραφία μπορεί να κάνει τον καρκίνο να εξαπλωθεί
Πολύ μεγάλος μύθος, ο οποίος μπορεί να έχει εξίσου μεγάλες και τραγικές συνέπειες, καθώς η μαστογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος να εντοπιστεί ο καρκίνος της περιοχής. Η αντίληψη αυτή λέει ότι ο τρόπος με τον οποίο πιέζεται το στήθος μπορεί να κάνει τον καρκίνο να εξαπλωθεί, κάτι που δεν βγάζει νόημα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ποσότητα ακτινοβολίας από την μαστογραφία είναι εξαιρετικά χαμηλή, και δεν αποτελεί κίνδυνο.
Μύθος Νο 3: Τα σουτιέν σου προκαλούν καρκίνο
Δεν βγάζει το παραμικρό νόημα, και οι επιστήμονες εξακολουθούν να το λένε. Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή θα σταματήσει να υπάρχει κόσμος που το πιστεύει.
Μύθος Νο 4: Η νόσος προσβάλλει μόνο γυναίκες
Λάθος. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προσβάλει και άντρες, αν και είναι αρκετά σπάνιες οι περιπτώσεις. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από 1% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού συμβαίνουν σε άνδρες, αλλά ακόμα κι αυτό είναι μεγαλύτερο από το μηδέν.
Μύθος Νο 5: Αν φέρεις το γονίδιο, θα πάθεις σίγουρα καρκίνο
Η παθογόνος μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1 ή BRCA2 δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα νοσήσετε από καρκίνο του μαστού. Υπολογίζεται πως τα άτομα που φέρουν την μετάλλαξη έχουν περίπου πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρκίνο του μαστού, αλλά – ξανά – ξανά, αυτό δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος ανεβαίνει στο 100%.
Μύθος Νο 6: Τα εμφυτεύματα στήθους αυξάνουν τον κίνδυνο
Όχι. Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνουν τα εμφυτεύματα στήθους σχετικά με τον καρκίνο του μαστού είναι πως μπορεί να κάνουν τη διάγνωση λίγο πιο περίπλοκη, αλλά με κανέναν τρόπο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Πηγή: iatronet.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.