ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ: Συμπτώματα, θεραπεία και παράγοντες κινδύνου

Βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή της βλεννογόνου επίστρωσης του βρογχικών σωλήνων, οι οποίοι μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονες.

Οι άνθρωποι που έχουν βρογχίτιδα συχνά έχουν πτύελα με παχύτερη βλέννα και με διαφορετικό χρώμα από το κανονικό. Ως πάθηση, η βρογχίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Η πρώτη συχνά αναπτύσσεται μετά από ένα “δυνατό” κρυολόγημα, ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση και αφορά τον διαρκή ερεθισμό, ή φλεγμονή του βλεννογόνου των βρόγχων, συχνά λόγω του καπνίσματος.

Η οξεία βρογχίτιδα συνήθως βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς μόνιμες επιπτώσεις, αν και ο ασθενής μπορεί να έχει βήχα για μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, αν έχετε επαναλαμβανόμενες κρίσεις βρογχίτιδας, μπορεί να έχετε τη χρόνια μορφή της, η οποία απαιτεί πιο επισταμένη ιατρική φροντίδα. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μία από τις προϋποθέσεις για την διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Συμπτώματα

Και για τους δύο τύπους βρογχίτιδας τα συμπτώματα είναι:

Βήχας

Παραγωγή βλέννας (πτύελα), που μπορεί να είναι διαυγής, λευκή, κίτρινο-γκρι, ή πρασινωπής απόχρωσης, ενώ πιο σπάνια μπορεί να έχει και αίμα

Κούραση

Δυσκολία στην αναπνοή

Ελαφρύς πυρετός και ρίγη

Δυσφορία στο στήθος

Αν έχετε οξεία βρογχίτιδα, μπορεί να έχετε επίμονο βήχα που διαρκεί για αρκετές εβδομάδες αφότου έχει υποχωρήσει η αρχική φλεγμονή. Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από παραγωγικό βήχα (με πτύελα) που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες, με επαναλαμβανόμενες εξάρσεις επί δύο τουλάχιστον συνεχή έτη.

Αν έχετε χρόνια βρογχίτιδα, είναι πιθανό να έχετε περιόδους κατά τις οποίες τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Σε εκείνες τις περιόδους, μπορεί εκτός από την χρόνια να εκδηλώνετε και οξεία βρογχίτιδα ταυτόχρονα.

Πότε πρέπει πάτε στο γιατρό

Δείτε το γιατρό σας αν ο βήχας:

Διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες

Σας εμποδίζει να κοιμηθείτε

Συνοδεύεται από πυρετό υψηλότερο από 38°C

Παράγει αποχρωματισμένη βλέννα

Παράγει αίμα

Συνοδεύεται με συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή

Αίτια

Η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται κατά κανόνα από ιούς και μάλιστα συνήθως τους ίδιους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη. Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς, οπότε δεν είναι αποτελεσματικά κατά της βρογχίτιδας.

Η πιο κοινή αιτία της χρόνιας βρογχίτιδας είναι το κάπνισμα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η σκόνη, ή τα τοξικά αέρια στο περιβάλλον και το χώρο εργασίας, μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν αρνητικά στην κατάσταση.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της βρογχίτιδας:

Καπνός τσιγάρου: Οι άνθρωποι που είναι καπνιστές (ακόμα και παθητικοί καπνιστές) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τόσο για οξεία, όσο και για χρόνια βρογχίτιδα.

Ασθενές ανοσοποιητικό: Αυτό μπορεί να προκύψει από μια άλλη οξεία ασθένεια που εξασθενεί τον οργανισμό (έστω και προσωρινά), όπως το κοινό κρυολόγημα, ή από μια χρόνια κατάσταση που θέτει σε γενικότερο κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες στην εργασία: Ο κίνδυνος εμφάνισης βρογχίτιδας είναι μεγαλύτερος εάν εργάζεστε γύρω από ορισμένες ερεθιστικές ουσίες για τα πνευμόνια, ή αν εκτίθεστε σε χημικές αναθυμιάσεις.

Γαστρική παλινδρόμηση: Οι επαναλαμβανόμενες και σοβαρής έντασης καούρες μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας και να σας κάνει πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη βρογχίτιδας.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.