ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ: ΣΕ ΥΨΗΛΟ 20ετιας τα κρούσματα λόγω του κινήματος κατά των εμβολίων

Τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς εδώ και 20 χρόνια καταγράφηκαν το 2018 στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα του Guardian που επικαλείται στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η βρετανική εφημερίδα αποδίδει το πρόβλημα αυτό στην παρουσία κινήματος κατά των εμβολίων που τροφοδοτείται από τα social media και τους αντισυστημικούς λαϊκιστές.

Συγκεκριμένα η ανάλυση δείχνει ότι μέχρι το τέλος του έτους τα κρούσματα ιλαράς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60.000, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2017, ενώ διπλάσιος είναι και ο αριθμός των θυμάτων που κατέληξαν και έφτασαν τα 72 για φέτος.

measles-1

Ειδικοί του χώρου της υγείας επισημαίνουν ότι όσοι τάσσονται κατά των εμβολιασμών έχουν προκαλέσει την υποχώρηση των ποσοστών ανοσίας για ιλαρά, γρίπη και άλλες ασθένειες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση αυτή στους δεξιούς λαϊκιστές που προωθούν fake news για την ασφάλεια των εμβολίων.

«Δεν ανησυχώ μόνο εγώ. Ανησυχεί όλη η επιστημονική κοινότητα, επιδημιολόγοι, παιδίατροι, λοιμωξιολόγοι και αρκετοί υπουργείο Υγείας» πρόσθεσε ο Αντριουκάιτις.

«Είναι αδιανόητο να έχουμε θανάτους από ιλαρά – να πεθαίνουν παιδιά από ιλαρά. Υποσχόμαστε ότι μέχρι το 2020 η ιλαρά θα έχει εξαφανιστεί από την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τη σύνδεση των ποσοστών εμβολιασμού με τα κρούσματα ιλαράς:

– Το 2010 στη Γαλλία καταγράφηκε υποχώρηση στο ποσοστών των εμβολιασμών και το 2011 ακολούθησε έξαρση ιλαράς

– Στην Ιταλία όταν το 2014 υποχώρησαν τα επίπεδα ανοσίας, τα κρούσματα ιλαράς από μερικές δεκάδες το μήνα εκτοξεύθηκαν σε εκατοντάδες το μήνα

– Στη Ρουμανία το 2014 το ποσοστό κάλυψης από εμβόλια υποχώρησε κατά 90%. Μέχρι το 2017 οι υγειονομικές αρχές κατέγραφαν 1.000 κρούσματα ιλαράς ανά μήνα ενώ νωρίτερα δεν υπήρχαν περισσότερα από ένα ή δύο το μήνα….

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.