ΠΟΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases, δείχνει ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο διαφορετικές μελέτες. Η πρόσληψη φυτικών ινών αξιολογήθηκε μέσα από ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες, ενώ συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών φάνηκε να συνδέεται με μείωση της πιθανότητας εμφάνισης επώδυνης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, καθώς και με μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης του πόνου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις φαίνεται ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών πιθανόν να δρα προστατευτικά ενάντια στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προσφέρει πολλαπλά οφέλη, πολλά από τα οποία έχουν σχέση με την εν λόγω πάθηση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr…

Πηγή: https://www.neadiatrofis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.