Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ:Τα πρώτα βήματα του δημοφιλέστερου μέσου στην Ελλάδα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθιερώθηκε το 1996 να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε ένα μοναδικό οπτικοακουστικό τεκμήριο για την ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί οι πρώτες απόπειρες εκφώνησης τηλεοπτικού προγράμματος μπροστά στον φακό της κάμερας, το 1966, όταν η τηλεόραση έκανε τα πρώτα της βήματα στη χώρα μας.

Η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα έγινε τον Φεβρουάριο του 1966, με τα δύο κανάλια της, το Κανάλι 5 του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), και το Κανάλι 10 της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), μετέπειτα ΥΕΝΕΔ. Για το μεν πρώτο, η τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιούνταν από το Μέγαρο του ΟΤΕ της οδού 3ης Σεπτεμβρίου ενώ ο σταθμός τηλεόρασης της ΓΥΣ, τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εξέπεμπε, αρχικά από το μικρό στούντιο στο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίο του Άρεως και από τον Ιούνιο του 1966 μέχρι το 1968 από τα Τουρκοβούνια, όπου μεταφέρθηκε το στούντιο και ο πομπός, καλύπτοντας ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αθήνας και την Αίγινα.

Ο πρώτος μηχανικός εξοπλισμός της λειτουργίας του σταθμού ήταν υποτυπώδης και στο ξεκίνημά της, η τηλεόραση εξέπεμπε δύο ώρες πρόγραμμα τρεις φορές την βδομάδα, 7-9μμ. στην αρχή, και αργότερα από τις 9 το βράδυ ως τις 11:30 τη νύχτα.

Οι εκπομπές περιελάμβαναν πρόγραμμα από διάφορες κινηματογραφικές ταινίες ή επίκαιρα της Δ/νσης Κινηματογραφίας της ΓΥΣ, καθώς και ζωντανό πρόγραμμα όπως, την άμεση εκπομπή παρουσίασης των εκφωνητών, συνεντεύξεων, εκπομπών λόγου και μουσικών προγραμμάτων.

Τα ντοκιμαντέρ, οι ταινίες και οι επικαιρότητες, προβάλλονταν με κινηματογραφική μηχανή 16mm ή 35mm στον ¨τοίχο¨ και με ταυτόχρονη λήψη από τηλεοπτική κάμερα, μεταδίδονταν, γιατί δεν υπήρχαν μηχανήματα video.

Κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπήρξε αντίθεση από 11 χώρες κατά την ψηφοφορία του ψηφίσματος. Η αντιπροσωπεία της Γερμανίας επεσήμανε ότι ήδη γιορτάζονται τρεις σχετικές παγκόσμιες ημέρες και αν προστεθεί και Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης θα θεωρηθεί η μέρα των πλουσίων καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στην τηλεόραση. Υπάρχουν πολύ σημαντικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα το ραδιόφωνο. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τον ρόλο αυτών των μέσων απ’ ό,τι της τηλεόρασης” έγραφαν στη σημείωσή τους οι Γερμανοί.

Με πληροφορίες από τη Wikipedia και την ΕΡΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.