10 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ κάνουν να χάσεις την αίσθηση του χρόνου

Ο ιστορικός χρόνος ήταν για τους περισσότερους δύσκολο να μπει σε μια σειρά από τα μαθητικά ακόμη χρόνια. Τόσο διαφορετικά γεγονότα, τόσοι πόλεμοι, τόσοι βασιλιάδες. Το μάθημα της ιστορίας ήταν πάντοτε τόσο περίπλοκο, που όλοι τα χάναμε με τον χρόνο. Όμως υπάρχουν και μερικά πρόσωπα και συγκρίσεις μέσα στην ιστορία, που κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη σύγχυση και περιπλέκουν ακόμη παραπάνω τα πράγματα. Τι θα σκεφτόσασταν, δηλαδή, αν κάποιος σας έλεγε ότι η γνωστή χελώνα Χαριέτ, που πέθανε το 2006, είχε συναντήσει τον Δαρβίνο αυτοπροσώπως; Αυτή και άλλες 10 τουλάχιστον ιστορίες είναι από αυτές που μπορούν να σας μπερδέψουν αρκετά σχετικά με το πώς έχετε την ιστορία στο μυαλό σας…

1. Η Μέριλιν Μονρόε είναι γεννημένη την ίδια χρονιά με την Βασίλισσα Ελισάβετ.
Όταν συναντήθηκαν, βρίσκονταν στην ηλικία των 30 και βρέθηκαν στην πρεμιέρα της «Μάχης του Ρίβερ Πλέιτ», στην Πλατεία Λέστερ του Λονδίνου. Η Μέριλιν συνοδεύεται από τον τότε σύζυγό της, Άρθουρ Μίλερ. Το σύμβολο του σεξ, πέθανε το 1962, ο Μίλερ το 2005, σε ηλικία 90 ετών, ενώ η Ελισάβετ ζει και στην κυριολεξία βασιλεύει μέχρι και σήμερα

Marilyn Monroe and the Queen of England ….

2. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπήρχε περίπου 500 χρόνια την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Δεν υπάρχουν πηγές για το πότε ιδρύθηκε ακριβώς, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το 1096 στην Οξφόρδη γινόταν μάθημα. Από το 1167 και έπειτα, όταν ο Ερρίκος ο Δεύτερος, απαγόρευσε στους νέους να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου, γνώρισε μεγάλη άνθηση. Την περίοδο εκείνη, η Ελλάδα ζούσε στην Υστεροβυζαντινή περίοδο και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία προσπαθούσε να ξεπεράσει την ήττα στο Ματζικέρτ.

3. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η Άννα Φρανκ γεννήθηκαν την ίδια χρονιά
Ο ειρηνιστής και ηγέτης του αφροαμερικανικού κινήματος για τα δικαιώματα των έγχρωμων, μπορεί να έδρασε σε διαφορετική ιστορική περίοδο από το σύμβολο της καταπίεσης των Εβραίων, Άννα Φρανκ, ωστόσο γεννήθηκαν και οι δύο το 1929. Η Άννα Φρανκ  έγινε γνωστή μέσω του Ημερολογίου της, στο οποίο περιέγραφε τα όσα έζησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλζεν, από τις 12 Ιουνίου 1942, ως την 1η Αυγούστου 1944. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα σε ηλικία 16 ετών. Αντιθέτως, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μεγαλούργησε στις Η.Π.Α. δύο δεκαετίες μετά τη λήξη του πολέμου, δίνοντας το δικό του αγώνα για το όνειρό του, να δει όλους τους ανθρώπους ίσους. Δολοφονήθηκε το 1968, στα 39 του.

4. Το πρώτο Star Wars κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με την τελευταία εκτέλεση στη Γαλλία
Στις 25 Μαΐου 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο Star Wars στην Αμερική με τους Χάρισον Φορντ και Κάρι Φίσερ, να ξεκινούν τις διαστημικές τους αποστολές. Πέντε μήνες αργότερα, στη Γαλλία χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά η Γκιλοτίνα, για χάρη του Τυνήσιου Χαμίντα Τζαντούμπι, που είχε καταδικαστεί για το φόνο μιας νεαρής γυναίκας.

Star Wars – Opening Scene (1977) [1080p HD]

5.  Η Λογιστική αρχικά δεν διδασκόταν από το Χάρβαρντ, καθώς δεν είχε ανακαλυφθεί
Το Χάρβαρντ είναι το παλιότερο Πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. και έχει συνδέσει το όνομά του, με αρκετούς Αμερικανούς Προέδρους καθώς και με ηγέτες από όλον τον κόσμο. Μπορεί από όταν αρχικά άνοιξε, το 1636, να ειδικεύεται στα Οικονομικά, όμως τα πρώτα του χρόνια δεν δίδασκε την λογιστική. Αυτό βεβαίως έχει την εξήγησή του, μιας και η επιστήμη ανακαλύφθηκε από τον Νεύτωνα μερικά χρόνια αργότερα!

6. Αβραάμ Λίνκολν και Μυστικές Υπηρεσίες: Μια σχέση εξάρτησης
Στις 15 Απριλίου του 1865, ο κόσμος συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του 16ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Αβραάμ Λίνκολν. Μια δολοφονία που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι Μυστικές Υπηρεσίες των Η.Π.Α. είχαν δημιουργηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα, από τις 5 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς. Σήμερα το ετήσιο κόστος συντήρησης τους ξεπερνά τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Assassination of Abraham Lincoln

7. Όταν η Microsoft ιδρύθηκε, στην Ισπανία κυβερνούσε ακόμη ο Φράνκο
Ο Ισπανός Δικτάτορας Φράνκο, όταν κέρδισε τον εμφύλιο πόλεμο, το 1939, ήταν 47 ετών. Από τότε μέχρι και το θάνατο του, στις 20 Νοεμβρίου του 1975, ήταν ο Αρχηγός του ισπανικού κράτους, όμως την ίδια χρονιά η ιστορία γιόρτασε και μια σπουδαία γέννηση.  Συγκεκριμένα, στις 4 Απριλίου του 1975 οι Πολ Άλεν και Μπιλ Γκέιτς ιδρύουν την Microsoft, της οποίας τα έσοδα στο 2018 είναι 110,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα πάντως την ίδια εποχή, εκδίδεται το πρώτο Σύνταγμα της Μεταπολίτευσης και γίνεται η δίκη του Πολυτεχνείου.

8. Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα πέθανε την ίδια βδομάδα με τη Μητέρα Τερέζα
Η πρώτη γυναίκα του Καρόλου, πέθανε συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου 1997, ημέρα Κυριακή, σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι με την Μητέρα Τερέζα να την ακολουθεί 5 μέρες αργότερα. Οι δύο γυναίκες διατηρούσαν στενή φιλία μεταξύ τους και είχαν συναντηθεί αρκετές φορές, με μία εξ’ αυτών να είναι τον Ιούνιο του 1997, στη Νέα Υόρκη.

Princess Diana with Mother Teresa in NYC

9. Όταν λειτούργησαν τα πρώτα McDonald’s, το Άουσβιτς είχε μόλις ανοίξει
Μπορεί η δημοφιλής αλυσίδα fast food να γνώρισε μεγάλη άνοδο στις Η.Π.Α. από τη δεκαετία του ’50 (αξίζει να δείτε την ταινία «The Founder») και έπειτα, όμως το πρώτο κατάστημα άνοιξε στις 15 Μαΐου 1940. Τι άλλο γινόταν τότε; Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, τον ίδιο μήνα, άνοιξε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του πλανήτη, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, το οποίο λειτούργησε για πέντε χρόνια.

10. Βιτγκενστάιν, Χίτλερ και Τσάρλι Τσάπλιν: Τι σχέση μπορεί να έχουν;
Ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους στην ιστορία, ο Αρχηγός των Ναζί και ο μεγαλύτερος ίσως κωμικός της ιστορίας, γεννήθηκαν τον ίδιο μήνα. Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν στις 26 Απριλίου, ο Χίτλερ στις 10 Απριλίου και ο Τσάρλι Τσάπλιν στις 16 Απριλίου του 1889. Μάλιστα, θρυλείται ότι οι δύο πρώτοι ήταν συμμαθητές καθώς και ότι ο Χίτλερ ζήλευε την απίστευτη ευφυΐα του Βιτγκενστάιν και αυτός ίσως ένας από τους λόγους για το μίσος του, κατά των Εβραίων.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, με τη σειρά του, είχε υποδυθεί τον Χίτλερ, στην ταινία του «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», με τον λόγο του, στο τέλος της, να περνάει στην ιστορία ως ένα από τα πιο σημαντικούς αντιναζιστικούς μονολόγους. Ο Χίτλερ φυσικά απαγόρευσε την ταινία…

The Great Dictator Speech (by- Charlie Chaplin ) with Subtitles HD

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.