Στιγμές ιστορίας : Η Πολεμική Αεροπορία στη Μέση Ανατολή (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τις πρώτες ημέρες της εχθρικής κατοχής στην Ελλάδα, η Πολεμική μας Αεροπορία αρχίζει να ανασυγκροτείτε στη Μέση Ανατολή με πέντε αεροσκάφη Avro Anson που είχαν διαφύγει με τα πληρώματα τους μετά την κατάρρευση του μετώπου. Την ανώτατη διοίκηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ασκεί το Υπουργείο Αεροπορίας που έχει έδρα το Κάιρο. Στην Γάζα της Παλαιστίνης δημιουργούνται μονάδες επισκευής και τεχνικής εκπαιδεύσεως.
Η Σχολή Ικάρων μεταστάθμευσε κι αυτή στη Μέση Ανατολή και στην συνέχεια στην Νότια Ροδεσία, όπου λειτούργησε κανονικά ως εκπαιδευτικό κέντρο το Σεπτέμβριο του 1941 μέχρι το καλοκαίρι του 1946.
Στη Μέση Ανατολή συγκροτήθηκαν δύο Ελληνικές μοίρες διώξεως από αεροσκάφη τύπου Huriccane και ενεργούν μαζί με τις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις στον κοινό αγώνα που διεξάγεται. Η πολεμική δραστηριότητα των Ελληνικών μοιρών στην Μέση Ανατολή περιλαμβάνει συνοδείες νηοπομπών, ανθυποβρυχιακές έρευνες, επιθετικές περιπολίες, αναγνωρίσεις, επιθέσεις και αναχαιτίσεις της εχθρικής αεροπορίας.
Το καλοκαίρι του 1943 οι δύο ελληνικές μοίρες διώξεως παίρνουν μέρος στις μεγάλες επιδρομές που έχουν σχεδιάσει οι σύμμαχοι για την προσβολή Γερμανικών στρατιωτικών στόχων στην Κρήτη, στρατηγικό ορμητήριο των Γερμανών προς την Μέση Ανατολή.
Ο ηρωισμός, η δράση και οι θυσίες της Πολεμικής Αεροπορίας, απέσπασαν τον θαυμασμό του Ελληνικού λαού και τον συμμάχων.
https://www.youtube.com/watch?v=IxvyIl5HhZorn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.