Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Κωνσταντίνου, το έγχρωμο φιλμ, ο Ωνάσης, η Κάλλας και ο Μποστ

Το 1960 ο Κωνσταντίνος ήταν Διάδοχος του ελληνικού θρόνου. Στα 20 χρόνια του, έζησε την πρώτη έντονη στιγμή της ζωής του. Έγινε Ολυμπιονίκης!

Το όνειρό του δεν το έζησε στη Ρώμη που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1960, αλλά στη Νάπολι, στο γραφικό λιμανάκι της Σαντα Λουτσία όπου είχαν προγραμματιστεί τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας.

Αποφάσισε να πάρει μέρος στην κατηγορία «Ντράγκον». Ήταν ο πηδαλιούχος με πλήρωμα τους Γιώργο Ζαΐμη και Οδυσσέα Εσκιτζόγλου.

Εικοσιεπτά σκάφη πήραν μέρος στον αγώνα, τερμάτισαν τα 26 και στην πρώτη από τις επτά ιστιοδρομίες ήταν 10ος. Την επόμενη μέρα ήταν 3ος και ανέβηκε στην 5η θέση της γενικής κατάταξης. Ακολούθησαν εκ νέου μια 3η θέση, η 1η στην 4η, η 4η στην 5η και η 2η στην 6η. Κάπου εκεί εξασφάλισε το μετάλλιο και πιθανότατα την 1η θέση αφού το ιταλικό πλήρωμα έκανε ένσταση κατά του σκάφους της Αργεντινής για παρεμπόδιση. Το ελληνικό πλήρωμα το οποίο επίσης παρεμποδίστηκε δεν έκανε ένσταση. Στην τελευταία ιστιοδρομία η 4η θέση του εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο.

Στη Νάπολι δεν ήταν μόνος. Τον αγώνα του παρακολουθούσαν οι γονείς και του με τις αδελφές του. Ήταν ακόμα εκεί μέλη του διεθνούς τζετ σετ. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη θαλαμηγό του «Χριστίνα» είχε αγκυροβολήσει με καλεσμένους τη Μαρία Κάλλας, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, αλλά και τον δαιμόνιο ρεπόρτερ Δημήτρη Λιμπερόπουλο που ενημέρωνε καθημερινά τους αναγνώστες της εφημερίδας «Έθνος» για τη μάχη του διαδόχου.

Σε μια από τις ανταποκρίσεις του περιγράφει τα επινίκεια…

Από τους αγώνες υπάρχει και ένα σχετικό έγχρωμο φιλμ από τα ιστιοπλοϊκά αγωνίσματα από την επίσημη ταινία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Στην Ελλάδα το ραδιόφωνο μετέδωσε την είδηση, τηλεόραση δεν υπήρχε και την επόμενη οι εφημερίδες ανέλαβαν να δώσουν στο κοινό τους λεπτομέρειες της μεγάλης επιτυχίας. Η Ελλάδα είχε 48 χρόνια να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1912 με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς.

Δεν ήταν σε όλες πρώτο θέμα. Η Αυγή όργανο της ΕΔΑ την είχε στην πρώτη σελίδα, αλλά…χαμηλά. Το ίδιο και η Μακεδονία του συγκροτήματος Βελλίδη στη Θεσσαλονίκη

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε προειδοποιήσει ότι εάν ο Διάδοχος κερδίσει το χρυσό θα έκαιγε την θαλαμηγό του Χριστίνα. Αυτό έδωσε έμπνευση στον ΜΠΟΣΤ λίγες μέρες αργότερα να δημοσιεύσει στην Αυγή μια σπαρταριστή γελοιογραφική σύνθεση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Διάδοχος έγινε Βασιλιάς, αυτοεξόριστος και κατέληξε τέως. Εκείνος ο Σεπτέμβριος στο λιμανάκι της Σαν Λουτσία πρέπει να ήταν η μόνη στιγμή που χάρισε μια χαρά στο λαό του…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.