Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στην 1η σελίδα – Τι έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες της πόλης, της Σμύρνης και της Αμερικής!

Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912 δεν μπόρεσε να την αναγγείλει καμμιά ελληνική εφημερίδα της πόλης. Οι Τουρκικές αρχές όσο υποχωρούσε ο σρατός τους τόσο προχωρούσαν σε μέτρα καταστολής. Από τα πρώτα θύματα οι τρεις ελληνόφωνες εφημερίδες.

Την εποχή των Βαλκανικών πολέμων η ενημέρωση των Ελλήνων στηριζόταν κυρίως σε δύο εφημερίδες, τη «Μακεδονία» και την «Νέα Αλήθεια». .

Η «Μακεεδονία» επαύθη με απόφαση του νομάρχη της πόλης στις 9 Αυγούστου και ο διευθυντής της κατηγορήθηκε για προδοσία, αδίκημα που ισοδυναμούσε με θάνατο. Κρύφθηκε στη Μονή Βλατάδων κι ανέθεσε στον δημοσιογράφο Θανάση Βασιλείου την έκδοση της «Παμμακεδονικής» που επαύθη κι αυτή στις 17 Οκτωβρίου.

Ανάλογα προβλήματα είχε και η «Νέα Αλήθεια» που επαύθη στις 20 Οκτωβρίου.

Για να καλυφθεί το κενό της ενημέρωσης κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Εμπρός» του Αντώνη Οικονομίδη.

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου κυκλοφόιρησε πανηγυρική, τυπωμένη με κυανή μελάνη η «Μακεδονία» του Κώστα Βελλίδη.

Την ίδια μέρα κυκλοφορεί και η «Νέα Αλήθεια».

Την επομένη δημοσιεύει το παρακάτω κείμενο που το αποδίδει στη γαλλική «Ματέν»

Αν όμως η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει, η Σμύρνη αγωνιά. Η «Αμάλθεια» η εφημερίδα των Ελλήνων της πόλης πρέπει να κρατήσει ψηλά το φρόνημα του ελληνικού υπόδουλου πληθυσμού, αλλά και να αποφύγει τις διώξεις της τουρκικής λογοκρισίας. Οι Σμυρνιοί δημοσιογράφοι μεταχειρίζοναι δεκάδες… κόλπα για να αποφύγουν τις διώξεις.

Σταχυολογούν από τον τουρκικό τύπο τα επικρικτικά σχόλια για την εξέλιξη του πολέμου και τα δημοσιεύουν. Επικαλούνται μαρτυρίες πληρωμάτων εμπορικών πλοίων που φθάνουν στη Σμύρνη για να αναγγείλουν την απελευθέρωση των απέναντι νησιών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απελευθέρωσης της Χίου. Την ώρα που οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι το νησί δεχόταν σφοδρό βομβαρδισμό από το ελληνικό ναυτικό δημοσίευαν δηλώσεις ξένων ναυτών οι οποίοι ανέφεραν ότι το νησί είναι στολισμένο με ελληνικές σημαίες! Άρα ελληνικό…

Τη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πάλι την αναφέρουν δια της… πλαγίας οδού. Επικαλούνται πληροφορίες ότι η Αθήνα έχει σημαιοστολιστεί και γίνεται Δοξολογία στη Μητρόπολη.

 Στη Νέα Υόρκη κυκλοφορεί η ελλληνόφωνη εφημερίδα «Ατλαντίς» που ακολουθώντας το Δυικό ημερολόγιο αναφέρει την απελευθερωση της πόλης στις 8 Νοεμβρίου (27 Οκτωβρίου με το «παλιό» ημερολόγιο που ακολουθούσε η Ελλάδα).

Στην εφημερίδα «Ακρόπολις», στην Αθήνα που πανηγυρίζει με τον κόσμο στους δρόμους παρά την ισχυρή βροχή που πέφτει δημοσιεύθηκε στις 6 Νοεμβρίου ένα ντοκουμέντο. Η ανταπόκριση ενός στρατευμένου, προφανώς δημοσιογράφου που συμμετείχε στις επιχειρήσεις και μπήκε από τους πρώτους στην πόλη. Υπογράφει ως ΚΡΟΥΠ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.