200 συν 1 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τα 201 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση γιορτάζουν σήμερα οι Έλληνες ανά τον κόσμο. Το 1821 ήταν η αρχή ενός σκληρού, ηρωικού πολέμου, που κράτησε εννιά χρόνια, σήμανε την ίδρυση του ελληνικού κράτους (1830) και την ένταξή του στον πολιτικό χάρτη των ανεξάρτητων κρατών της γης.

Μετά από 400 χρόνια τουρκικού ζυγού οι Έλληνες κατάφεραν να αποτινάξουν την οθωμανική κυριαρχία και να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Ελληνική επανάσταση

Η 25η Μαρτίου είναι εθνική αλλά και θρησκευτική εορτή καθώς η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου δηλαδή, τα χαρμόσυνα νέα που μετέφερε στη Θεοτόκο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος της είπε πως πρόκειται να κυοφορήσει τον Ιησού, τον Υιό του Θεού. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε, αφενός, λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και, αφετέρου, γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

Η αρχή της Επανάστασης

Η φλόγα της Επανάστασης άναψε από τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη, στα τέλη Φεβρουαρίου του 1821 από την Μολδοβλαχία (σημερινή Ρουμανία), ο οποίος εξέδωσε την προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία καλούσε τους Έλληνες να πάρουν τα όπλα υπέρ των Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας τους.

Στην Ελλάδα η εξέγερση ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και γρήγορα εξαπλώθηκε στην Στερεά Ελλάδα κι από εκεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Για την εκκίνηση της Επανάστασης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο νεοελληνικός διαφωτισμός που καλλιέργησε την εθνική ταυτότητα.

Μέσα σε αυτό το ιδεολογικό κλίμα, το 1814, τρεις ριζοσπάστες έμποροι, μεσαίας οικονομικής εμβέλειας, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ίδρυσαν στην Οδησσό της Ρωσίας την Φιλική Εταιρεία, μια μυστική οργάνωση με σκοπό την προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης.

 

Kolokotronis
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 

 

Από τους κυριότερους εκπροσώπους του διαφωτισμού υπήρξε και ο Ρήγας Φεραίος-Βελεστινλής, ο οποίος είχε γράψει την περίφημη φράση «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή», η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα

Η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα. Εκεί, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά την σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821 και όρκισε τους επαναστάτες στην Μονή.

Ωστόσο, η 23η Μαρτίου είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού αγώνα και θα μπορούσε να είχε πάρει τη θέση της 25ης Μαρτίου. Υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και την συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Παπαφλέσσα η Καλαμάτα απελευθερώνεται από τους Τούρκους. Έτσι, γίνεται γνωστός ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στην διεθνή κοινότητα. Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους την Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.

Στην Στερεά Ελλάδα κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη της επανάστασης στις 27 Μαρτίου, στη Μονή Οσίου Λουκά κοντά στη Λιβαδειά, με παρόντες τους οπλαρχηγούς Αθανάσιο Διάκο και Γεώργιο Καραϊσκάκη.

γυναικες 1821

Άλλοι σημαντικοί ήρωες στην επανάσταση του 1821 ήταν ο στρατηγός Μάρκος Μπότσαρης, που δραστηριοποιήθηκε στην Ήπειρο και στο Μεσολόγγι, ο Ανδρέας Μιαούλης, πλοιοκτήτης και διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου με τους αγώνες του στην Ύδρα, τα Ψαρά και το Μεσολόγγι και ο Κωνσταντίνος Κανάρης με την ανατίναξη τουρκικής ναυαρχίδας στην Χίο.

Δύο εξέχουσες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης ήταν η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η οποία επένδυσε την περιουσία της σε σπετσιώτικα πλοία και η Μαντώ Μαυρογένους που ξεσήκωσε τους κατοίκους της Μυκόνου και των Κυκλάδων.

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας, έτσι ώστε να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.