ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ την Χριστουγεννιάτικη Ανακωχή του 1914

Το πρωινό της 25ης Δεκεμβρίου 1914, έλαβε χώρα ένα γεγονός που για πολλούς αποτέλεσε ένα μικρό θαύμα. Χιλιάδες Βρετανοί, Γάλλοι και Βέλγοι στρατιώτες, αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα είδος ανεπίσημης ανακωχής με τους Γερμανούς συναδέλφους τους και να εορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα.

Περί τις 08:30 το πρωί, μια ομάδα τεσσάρων Γερμανών στρατιωτών, πλησίασε τα βρετανικά χαρακώματα για να δώσουν τις ευχές τους. Αν και αρχικά επιφυλακτικοί, εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο μέτωπο, θα αφήσουν τα όπλα τους για να γιορτάσουν μαζί με τους Γερμανούς.

Η Ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 ήταν κάθε άλλο παρά καθολική. Την ίδια ημέρα, γερμανικά θωρηκτά θα βομβαρδίσουν τις παραλιακές βρετανικές πόλεις Whitby, Hartlepool και Scarborough, προκαλώντας 122 νεκρούς και 450 τραυματίες. Στον θύλακα της Υπρ στο Δυτικό Μέτωπο, έλαβαν χώρα σκληρές μάχες με πολλές απώλειες.

Αν και ίσως οι αναφορές της εποχής που φτάνουν στις μέρες μας έχουν διανθιστεί με αρκετές υπερβολές, είναι αλήθεια πως σε αρκετά σημεία του μετώπου, οι αντίπαλοι ήρθαν σε επαφή σε μια ιδιαίτερη στιγμή αδελφοσύνης. Σε άλλα σημεία όπως στoν Ύσερ, πολλοί στρατιώτες που επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με τον εχθρό πυροβολήθηκαν, ενώ η ανεπίσημη κατάπαυση του πυρός, αποτέλεσε ευκαιρία για περισυλλογή και ταφή των νεκρών, καθώς και για επισκευή ορυγμάτων και χαρακωμάτων. Σε ορισμένους τομείς, η ανακωχή κράτησε μόλις μερικές ώρες, με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται το ίδιο βράδυ. Σε άλλα σημεία οι στρατιώτες που έλαβαν αυστηρές εντολές να αρχίσουν πάλι τις μάχες, πυροβολούσαν για μέρες στον αέρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.