Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Όλα τα τελευταία σενάρια

Ένα βήμα πριν από τον ανασχηματισμό βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν “κλειδώσει”. Οι ανακοινώσεις αναμένονται το μεσημέρι ή το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν μιλάμε για σαρωτικό ανασχηματισμό, καθώς η βασική δομή της κυβέρνησης δεν αναμένεται να έχει πολλές αλλαγές, με δεδομένο ότι κρίνεται πως αυτή έχει ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετώπισε κυρίως τον τελευταίο χρόνο. Περισσότερο χαρακτηρίζεται λειτουργικός ανασχηματισμός που θα γίνει ενόψει της νέας χρονιάς με στόχευση κυρίως τα παραγωγικά υπουργεία προκειμένου να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Παρότι λειτουργικός πάντως, θα υπάρξουν μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ κάποιοι δεν αποκλείεται να δουν τον δρόμο της εξόδου από το υπουργικό συμβούλιο. Επίσης, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αναβάθμισης κάποιων υφυπουργών, ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η είσοδος μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.

Τα τελευταία σενάρια

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ως αμετακίνητοι εμφανίζονται ο Νίκος Δένδιας, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Κώστας Καραμανλής. Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τον Νότη Μηταράκη και τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ακούγεται πως μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο πόστο, αλλά πάντως να παραμείνει στην κυβέρνηση, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης πιθανόν να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Βρούτσης ενδέχεται να καταλάβει θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εάν αποχωρήσει. Σε ό,τι αφορά τον Κώστα Τσιάρα, δεν είναι βέβαιο αν θα παραμείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή θα μετακινηθεί αλλού. Ερωτηματικό παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος εάν φύγει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενδέχεται να μετακινηθεί εκείνος στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Για τη Λίνα Μενδώνη, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραμονή της στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο Μάκης Βορίδης ακούγεται πως οδεύει προς παραγωγικό υπουργείο. Κάτι τέτοιο ακούγεται ως σενάριο τα τελευταία 24ωρα και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Σε ό,τι αφορά τον Κωστή Χατζηδάκη, εάν δεν μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας, είναι πολύ πιθανό να “ανταλλάξει” χαρτοφυλάκιο με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Τέλος, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, που θα αποτελέσει κύρια δεξαμενή στελεχών για να κάνει επιλογές ο Πρωθυπουργός, ακούγονται έντονα τα ονόματα των Θοδωρή Ρουσόπουλου, Κώστα Κατσαφάδου, Σπήλιου Λιβανού, Χρήστου Ταραντίλη, Άγγελου Συρίγου, Τάσου Χατζηβασιλείου.

 

Δείτε το ρεπορτάζ του OPEN και του MEGA

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.