Lockdown: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση των λοιμωξιολόγων για σταδιακή άρση

Η άρση των περιοριστικών μέτρων και το πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, καθώς ολοκληρώνεται η τρίτη εβδομάδα του lockdown που επιβλήθηκε σε όλη τη χώρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, η συζήτηση αυτή φαίνεται πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στην ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που κάνει και τις ανάλογες εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε στην ενημέρωση της Παρασκευής ότι “η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην επιτροπή και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα” για να συμπληρώσει ότι “σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις μας αποτελεί η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας.

Σε αυτό το σημείο, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, που δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων. “Προέβλεψε ότι μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση και νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είναι εκεί έξω, στις πόλεις και όχι μόνο”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να συμπληρώσει πως “συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε αναζωπύρωση της επιδημίας”.

“Δυστυχώς η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσeων είναι απαραίτητη. Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας”, κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.