Κυριευμένη από τη φωτιά, η Ελλάδα ασφυκτιά και καίγεται: Κάθε χρόνο τα ίδια, απλά ένα χάος…

Υπό την επίδραση ενός εξαιρετικού καύσωνα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σχεδόν 120 πυρκαγιές σε όλη την επικράτειά της,γράφει στη γαλλική εφημερίδα La Croix ο Thomas Jacobi.

Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί θύματα μέχρι την Πέμπτη 5 Αυγούστου, η κατάσταση ήταν πολύ ανησυχητική τόσο στην περιοχή της Αθήνας, όσο και στο νησί της Εύβοιας ή στην Ολυμπία, αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στις εικόνες ανθρώπων που εκκενώθηκαν από τις παραλίες με σκάφη, σημειώνει, ότι αυτές «έφεραν επώδυνες αναμνήσεις από τη φωτιά στο Μάτι, το 2018, η οποία άφησε 102 νεκρούς», ενώ υπογραμμίζει ότι το γεγονός μη ύπαρξης θυμάτων «είναι η υπερηφάνεια της κυβέρνησης», η οποία συνεχίζει να στέλνει μηνύματα εκκένωσης στα κινητά τηλέφωνα.

«Η κατάσταση, δυστυχώς, δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Καταστροφές όπως αυτή πλήττουν πλέον την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι και ούτε οι αρχές – ανεξάρτητα από την κυβέρνηση – ούτε οι ντόπιοι μαθαίνουν από αυτές. Το κλάδεμα των δέντρων δεν είναι ακόμη υποχρεωτικό, ούτε η ασφάλιση πυρκαγιάς στο σπίτι.

Οι συστάδες από ξερά χόρτα και κλαδιά πεύκων παραμένουν στα πεζοδρόμια. Δεν υπάρχει ακόμη τοπογραφική έρευνα για δάση και βουνά, πόσο μάλλον σηματοδοτημένα μονοπάτια που επιτρέπουν στους πυροσβέστες να περάσουν.

Δεν απαιτούνται πυροσβεστικές πόρτες για κατοικίες στη μέση του δάσους, ούτε πυροσβεστήρες στα σπίτια. Και δεν υπάρχουν αποθέματα νερού στα δάση … Απλά χάος.

Και η απειλή παρόμοιας καταστροφής παραμένει, σε λίγες εβδομάδες ή τον επόμενο χρόνο, όπου υπάρχουν στρέμματα δάσους».

ΠΗΓΗ: La Croix, Thomas Jacobi – Submergée par le feu, la Grèce suffoque et se calcine

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.