Η Ουγγαρία «δεν έχει πλέον καμιά δουλειά στην ΕΕ» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι η Ουγγαρία, με τον αμφιλεγόμενο νόμο που πέρασε από το κοινοβούλιο, ο οποίος κάνει διακρίσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, «δεν έχει πλέον καμιά δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» – Ο Ρούτε έκανε τη δήλωση αυτή κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Μαρκ Ρούτε είπε την Πέμπτη στον Ούγγρο ομόλογό του, τον Βίκτορ Όρμπαν, να σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ ή να αποχωρήσει η χώρα του από την ΕΕ, καθώς οι ηγέτες των χωρών μελών ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, με αφορμή τον νόμο που απαγορεύει στα σχολεία να χρησιμοποιούν υλικό το οποίο θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία.

Πολλοί συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για την πιο έντονη, προσωπική σύγκρουση μεταξύ ηγετών εδώ και χρόνια.

Σε σημερινή του δήλωσε ο Ρούτε είπε «Ήταν πραγματικά πολύ έντονο, μια βαθιά αίσθηση ότι αυτό δεν γίνεται. Αφορούσε τις αξίες μας, αυτές υπερασπιζόμαστε».

«Είπα: σταματήστε αυτό το πράγμα, πρέπει να αποσύρετε τον νόμο και, αν δεν σας αρέσει και λέτε πραγματικά ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι οι δικές σας αξίες, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε αν θα παραμείνετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια «πολιτισμική μάχη», παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχει μια βαθειά ρήξη που πλήττει τη συνοχή της ΕΕ.

Ο Μακρόν είπε «Ο αγώνας κατά των ομοφοβικών νόμων αφορά την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», προσθέτοντας όμως ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Αν δεν υπαναχωρήσει, η Ουγγαρία μπορεί να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο «μαχητής» των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ορμπάν

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι σε βάρος του Όρμπαν θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει η διαδικασία -κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ- για μείωση των ευρωπαϊκών πόρων που χορηγούνται στη χώρα του, για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Τα άρθρα που αφορούν στα σχολεία συμπεριλήφθηκαν σε έναν νόμο πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι να προστατευθούν τα παιδιά από τους παιδεραστές, μια σύνδεση που ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο χαρακτήρισε «αφελή».

Μάχομαι υπέρ των δικαιωμάτων τους. Είμαι μαχητής της ελευθερίας στο κομμουνιστικό καθεστώς. Η ομοφυλοφιλία τιμωρούνταν και πάλεψα για την ελευθερία τους και τα δικαιώματά τους» είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που ακύρωσε το ταξίδι του στο Μόναχο εχθές, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει τον αγώνα της χώρας του με την ομάδα της Γερμανίας.

Οι 17 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ της Γερμανίας, σε κοινή επιστολή τους επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

«Όλοι μας ξεκαθαρίσαμε ποια θεμελιώδη δικαιώματα στηρίζουμε», είπε η Μέρκελ

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του Μακρόν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν «πολύ διαφορετικές ιδέες» για την Ευρώπη.

Ο Μπετέλ, που είναι ομοφυλόφιλος, εξήγησε ότι, εκτός από την Πολωνία, η μοναδική άλλη χώρα που στήριξε τον Όρμπαν στη συζήτηση ήταν η Σλοβενία, ο πρωθυπουργός της οποίας έχει επίσης κατηγορηθεί ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Τόνισε επίσης ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν οι Βρυξέλλες τη νέα διαδικασία: «τις περισσότερες φορές, το χρήμα είναι πιο πειστικό από τα λόγια», σχολίασε.

Το ψήφισμα της ΕΕ κατά του νόμου

Δεκατρία κράτη-μέλη της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους, εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την ουγγρική νομοθεσία που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.

Η δήλωση υπεγράφη, μετά από πρωτοβουλία του Βελγίου, από δεκατρείς χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία και Ισπανία) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Την πρωτοβουλία υπέγραψε την επομένη και η Ελλάδα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει: «Το μίσος, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην Ένωσή μας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.