Η κάθετη μείωση του ΑΕΠ έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (11/6) το NATO, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση των αμυντικών δαπανών για το 2021, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που μαρτυρά την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα και την κατακόρυφη μείωση του ΑΕΠ της. 

Με λίγα λόγια παρόλο που οι αμυντικές δαπάνες περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα ακόμα κι αυτές οι ανεπαρκείς για τις ανάγκες τις χώρας αμυντικές δαπάνες να καταλαμβάνουν το το 3,82% του ΑΕΠ της για την άμυνα, για το 2021, που «μεταφράζεται» σε 6 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση είναι οι ΗΠΑ με 3,52%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Τουρκίας είναι 1,57% που όμως αντιστοιχεί σε 12 δισ. ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο ποσό από αυτό της Ελλάδας. 

Από τα 30 κράτη-μέλη του NATO, μόνο 10 χώρες εκπληρώνουν το κριτήριο δαπανών του 2% του ΑΕΠ.

Στα αριθμητικά στοιχεία και τους πίνακες, το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί εκτός των άλλων και ενημερωμένες οικονομικές και δημογραφικές πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.