Πέντε εκατομμύρια με απευθείας ανάθεση και άρωμα εκλογών στην Ομογένεια

Με τα νοσοκομεία της χώρας να έχουν γονατίσει εδώ και ένα χρόνο εξαιτίας της υποστελέχωσης, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να μην ξέρουν τί θα ξημερώσει μετά τα lockdown και τα ελληνικά πανεπιστήμια να υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση, η κυβέρνηση προχώρησε μέσα σε τρεις ημέρες στην απευθείας ανάθεση ύψους 2,6 εκατ. Ευρώ σε εταιρεία επικοινωνίας για την καμπάνια σχετικά με την ψήφο των αποδήμων και στη δωρεά 2 εκατ. Ευρώ προς την Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή Θεολογίας του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη.

Η απευθείας ανάθεση ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ έχει ημερομηνία 9 Μαρτίου και υπογράφεται από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Γεωργία Βαλατσού Ανάδοχος είναι η εταιρία Frank & Fame, εταιρία που σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη είχε αναλάβει την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές του 2019.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με τη δαπάνη αυτή κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλευτής θυμίζει ότι την απόφαση για την εκστρατεία ενημέρωσης ύψους 3 εκατ. ευρώ των εκλογέων εκτός Ελλάδας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους, είχε εγκρίνει στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η επιλογή της κυβέρνησης να προκρίνει την απευθείας ανάθεση του έργου και την ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του έτους είχε οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο του μηνύματος στους Έλληνες του εξωτερικού με στόχο τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία και όχι τον επηρεασμό του κριτηρίου της ψήφου.

«Και ενώ η κοινή συνεδρίαση των δυο Επιτροπών δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ως σήμερα, στις 3 Μαρτίου 2021, αφού το προηγούμενο πρόγραμμα “δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί”, εγκρίνεται εκ νέου από την Προεδρία της Κυβέρνησης το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει κατά το τρέχον έτος την εκστρατεία ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο της κατοικίας τους» σημειώνει η Θεοδώρα Τζάκρη.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορηματικά δηλώσει ότι το 2021 δε θα είναι εκλογική χρονιά. Παρόλ’ αυτά η κυβέρνησή του προχωρά σε απευθείας ανάθεση για να επικοινωνήσει τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας.

Ευχαριστίες στον Μητσοτάκη για την «ανάσταση» θεολογικής σχολής

Μπορεί τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, με υψηλές αξιολογήσεις στην πλειοψηφία τους, να υποφέρουν από υποχρηματοδότηση, όμως η κυβέρνηση επέλεξε να θεσπίσει ετήσια στήριξη δύο εκατ. Ευρώ σε ορθόδοξη θεολογική σχολή των ΗΠΑ που είχε μπει σε καθεστώς επιτήρησης! Όπως διαβάζουμε στο ekklisiaonline.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την έμπρακτη συνεισφορά του προς τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, «ένα ίδρυμα κρίσιμης σημασίας για το αύριο της Ομογένειας».

Η ετήσια στήριξη ύψους 2 εκατ. Ευρώ προς την σχολή αυτή αποτελεί υλοποίηση σχετικής υπόσχεσης που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020. Η κίνηση αυτή είχε επικοινωνηθεί μετ’ επαίνων από τον πρωην υφυπουργό Εξωτερικών και μέλος της Ομογένειας, Αντώνη Διαματάρη. Πρόκειται για το στέλεχος της κυβέρνησης που παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι δεν κατείχε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Columbia, όπως είχε αρχικά δηλώσει.

Η συγκεκριμένη σχολή μαζί με το Ελληνικό Κολλέγιο βρίσκονταν σε καθεστώς επιτήρησης το προηγούμενο διάστημα και ως εκ τούτου είχαν στερηθεί του δικαιώματος να εκδίδουν τίτλους σπουδών. «Οι ακαδημαϊκές, διοικητικές και οικονομικές αστοχίες του παρελθόντος είχαν οδηγήσει τα δυναμικά και κραταιά ακαδημαϊκά ιδρύματα σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος απώλειας της δυνατότητας να απονέμουν τίτλους σπουδών ήταν πλέον ορατός», διαβάζουμε στο ίδιο δημοσίευμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.