LIVE: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Καθήκοντα αναλαμβάνει ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ θα περάσουν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.

Νωρίς το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικανούς Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ. Η λειτουργία αυτή “είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση”, εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Πώς θα γίνει η ορκωμοσία

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ όπου έχουν εγκατασταθεί σε μία πρωτοβουλία που αποκαλείται “Πεδίο των Σημαιών” 191.000 σημαίες αντί των πολιτών που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στην τελετή λόγω της πανδημίας. Οι σημαίες αντιπροσωπεύουν τον κόσμο, αλλά και τις Πολιτείες και τις επικράτειες. Επίσης, θα υπάρξουν 56 “πυλώνες φωτός” προς τιμήν όλων των κρατών και εδαφών. Αντί των χιλιάδων πολιτών, φέτος στην τελετή θα παρευρεθούν περίπου 1.000 καλεσμένοι.

Παρόντες θα είναι οι πρώην πρόεδροι, Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, Μπιλ Κλίντον με τις συζύγους τους, ενώ ο Τζίμι Κάρτερ, ο γηραιότερος εν ζωή πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει τις ευχές του μέσω μηνύματος, καθώς λόγω προβλημάτων υγείας δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί. Αυτή, μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που θα απουσιάζει από τελετή ορκωμοσίας, από το 1977 που ορκίστηκε ο ίδιος. Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα απουσιάζει, παρών θα είναι ο αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς. Παράλληλα, θα διεξαχθούν συναυλίες αλλά και παρελάσεις ως φόρος τιμής σε στρατιώτες, σε θύματα του κορονοϊού, της εσωτερικής τρομοκρατίας και βίας στη χώρα.

Ο ιησουίτης ιερέας Λίο Ο’ Ντόνοβαν, στενός φίλος της οικογένειας και πνευματικός του Μπάιντεν, θα τελέσει ευχέλαιο ενώ στη συνέχεια η Άντρεα Χολ, η πρώτη Αφροαμερικανίδα επικεφαλής πυροσβεστικού τμήματος στο Σάουθ Φούλτον της Τζόρτζια, θα απαγγείλει τον όρκο πίστης.

Η σταρ της pop, Lady Gaga θα ψάλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμήν του νέου προέδρου. Αφού το ρολόι χτυπήσει δώδεκα φορές, θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του Μπάιντεν από τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος θα βάλει το χέρι του σε μία βίβλο, 127 ετών, οικογενειακό κειμήλιο, ενώ στο πλευρό του θα στέκεται η σύζυγός του ΤζιλΜπάιντεν. Ακολούθως θα ορκιστεί η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις από τη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ, την πρώτη ισπανόφωνη που έγινε μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.