Γιατί αυτοκτονούν συνέχεια στην μεγαλύτερη τουρκική πολεμική βιομηχανία;

Νίκος Χειλαδάκης

Γεγονός είναι πως στην γειτονική χώρα που θέλει να προβάλλεται σαν υπερδύναμη, όλα στην ουσία είναι διάτρητα και βασίζονται σε μια κινούμενη επικίνδυνη άμμο.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο  ηλεκτρονικός μηχανικός της Aselsan, Kerem Parıldar, 32 ετών, έπεσε από το 14ο πάτωμα ενός κτηρίου στην Άγκυρα και αυτοκτόνησε. Ήταν η όγδοη αυτοκτονία στην Aselsan μέσα σε 14 χρόνια, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία επίσημη εξήγηση

Το εντυπωσιακό είναι πως όλοι οι αυτοκτονήσαντες ασχολούνταν με πολύ σημαντικά προγράμματα της Aselsan, όπως με προγράμματα πολεμικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης,  μη επανδρωμένων αεροσκαφών κλπ.

Όπως αποκαλύπτεται μετά την όγδοη αυτή αυτοκτονία είχαν γίνει από το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ επερωτήσεις στην τουρκική βουλή   για τους μυστήριους  αυτούς θανάτους –αυτοκτονίες, αλλά οι βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, είχαν εμποδίσει την συζήτηση με το αιτιολογικό ότι πλησίαζαν οι τότε εκλογές και δεν υπήρχε περιθώριο να ασχοληθούν με το θέμα. Εντυπωσιακό είναι επίσης πως όλες οι αυτοκτονίες έχουν γίνει επί κυβερνήσεων των ισλαμιστών.

Συγκεκριμένα :

Στις 4 Αυγούστου 2006 ο Hüseyin Başbilen, 31 ετών, βρίσκεται νεκρός με βαριά χτυπήματα από ειδικό φονικό όργανο στον λαιμό του και στο χέρι του. Την επόμενη επρόκειτο να παρουσιάσει τις μελέτες του για ένα σημαντικό πρόγραμμα αλλά δεν βρέθηκαν οι δισκέτες του προγράμματος.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2007, ο Ali Ünal, 31 ετών μηχανικός, βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ασχολείτο με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

Στις 26 Ιανουαρίου 2007, o Evrim Yançeken 26 ετών σκοτώνεται πέφτοντας από τον έκτο όροφο μιας οικοδομής Και αυτός όπως και οι προηγούμενοι ασχολείτο με σημαντικά πρόγραμμα της Aselsan.

Στις 7 Οκτωβρίου 2007 ο Burhanettin Volkan ειδικός μηχανικός βρέθηκε νεκρός στην Διοίκηση της Σχολής  της  Φιλαρμονικής της Άγκυραςç Αναφέρθηκε ότι αυτοκτόνησε με αυτοπυροβολισμό.

Στις 10  Μαΐου του 2008 ο Zafer Oluk μηχανικός, βρέθηκε νεκρός. Σύμφωνα με τις επίσημες εξηγήσεις ο θάνατος του προήρθε από ηλεκτροπληξία.

Στις 25 Ιανουάριου 2012, ο Hakan Öksüz σκοτώνεται σε ένα περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα έξω από το Εσκίσεχίρ. Ασχολείτο με μικροηλεκτρονικές εφαρμογές για την πολεμική βιομηχανία.

Στις 16 Ιανουάριου του 2015 ο Erdem Uğur βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Άγκυρα. Ο θάνατος του σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή προήρθε από διαρροή υγραερίου.  Ασχολείτο με τα σημαντικά προγράμματα αναβάθμισης των F-16, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης και άλλα προγράμματα.

Κάποιοι που προσπάθησαν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις έκαναν συγκεκαλυμμένες νύξεις για μεγάλο κύκλωμα κατασκοπείας σε βάρος της Τουρκίας, που διέρρεε κωδικούς και άλλα μυστικά και οι υπεύθυνοι εκ των υστέρων τους… «αυτοκτονούσαν, αλλά φυσικά τα στόματα έκλεισαν αμέσως και το  «μυστήριο» παρέμεινε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.