1945–2020, 75 χρόνια ΟΗΕ: Ένας απολογισμός αποτυχίας!

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά. ( Αρχείο – Αποσπάσματα)

Στα ερείπια του Β΄Π.Π., πολέμου η διεθνής κοινότητα ίδρυσε τα Ηνωμένα Έθνη, αποκηρύσσοντας τη βία ως μέσο επίλυσης διαφορών.
75 χρόνια μετά, τα υψηλά ιδανικά δοκιμάζονται, οι ΗΠΑ γυρνούν την πλάτη στον ΟΗΕ, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες αδιαφορούν….

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στην καρδιά της πολυμερούς διπλωματίας, για να εγκωμιάσει τον εθνοαπομονωτισμό. «Αν θέλετε δημοκρατία, διατηρείστε την εθνική κυριαρχία κι αν θέλετε ειρήνη, αγαπήστε το έθνος σας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι σοφοί ηγέτες δίνουν προτεραιότητα στον λαό τους και στη χώρα τους. Το μέλλον ανήκει στους πατριώτες. Το μέλλον ανήκει σε κυρίαρχα και ανεξάρτητα έθνη, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες τους, σέβονται τους γείτονες και τιμούν τις διαφορές εκείνες, που καθιστούν κάθε χώρα ιδιαίτερη και μοναδική». Η διακήρυξη του δόγματος America-First στην αίθουσα της σημαδεμένης, από τον χρόνο Γενικής Συνέλευσης θύμιζε, για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική ατζέντα του Τραμπ, αλλά αυτονόητο και των υπολοίπων συνενόχων του, δεν συνάδει με τα ιδανικά των Ηνωμένων Εθνών πλέον…
Ήδη τον Δεκέμβριο του 2016, πριν καν αναλάβει καθήκοντα, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραφε τον ΟΗΕ σε καυστικά tweets, ως ένα κλειστό κλαμπ, στο οποίο «κάποιοι τύποι συναντώνται, διασκεδάζουν και κάνουν πλάκα»!

Άλλοι, ήταν οι ιδρυτικοί στόχοι και τα ιδανικά του διεθνούς οργανισμού.
Στις 26 Ιουνίου 1945, μετά τον ολέθριο Β ΠΠ, που προκάλεσε ένας όμοιος εγκληματίας δικτάτορας, του Ερντογάν και με τον οποίο η Τουρκία υπέγραφε πανηγυρικά συμφωνίες φιλίας και συμμαχίας, από την πρώτη μέρα της έναρξης του πολέμου, (Όπως και στον Α ΠΠ. κ.ά.), πριν από ακριβώς 75 χρόνια, εκπρόσωποι 50 χωρών συνυπέγραφαν στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ την ιδρυτική διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, σε μια προσπάθεια να επιβάλουν δικαιοσύνη και ειρήνη, να αποβάλουν εθνικούς εγωϊσμούς, να εμπεδώσουν την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη, μετά από δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους και τότε δήλωναν ομόφωνα!. «Εμείς, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών, αποφασισμένοι να σώσουμε τις ερχόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, που δύο φορές στα χρόνια μας έφερε στην ανθρωπότητα ανείπωτη θλίψη…» είναι τα πρώτα λόγια που διαβάζουμε και σήμερα στον πρόλογο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Την αρχική πρωτοβουλία για την ίδρυση του οργανισμού είχαν οι νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν η Κίνα και η Γαλλία. Οι πέντε αυτές χώρες εξασφάλισαν δικαίωμα μόνιμης συμμετοχής και βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το πιο ισχυρό όργανο του ΟΗΕ. Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945.

Πολλοί είναι οι επικριτές του διεθνούς οργανισμού. Άλλοι στηλιτεύουν τις προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να τον αξιοποιήσουν αποκλειστικά για δικά τους συμφέροντα, άλλοι διαμαρτύρονται για «έλλειψη αποτελεσματικότητας» στο έργο του, άλλοι κάνουν λόγο για τεράστια γραφειοκρατικά έξοδα. Θέλοντας να προλάβει τους επικριτές, ο Σουηδός διπλωμάτης Νταγκ Χάμαρσκγελντ, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1953 μέχρι τον θάνατό του σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα το 1961, έλεγε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ιδρύθηκαν για να πάμε στον Παράδεισο, αλλά για να μην πάμε στην Κόλαση…»
Είναι προφανές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι το μόνο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού. Αυτό πιστεύει και ο πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη Γκίντερ Πλόιγκερ. «Πολλά είναι αυτά που δεν έκανε ο Τραμπ, αν και θα έπρεπε να τα κάνει. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνο στον ίδιον τον Τραμπ, αλλά και στον απαρχαιωμένο τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας», τονίζει ο Γερμανός διπλωμάτης.

«Κύκλος φαυλότητας» η άκαρπη προσπάθεια για σύγχρονες μεταρρυθμίσεις….»
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διαθέτουν δικαίωμα βέτο. Ένα και μοναδικό «όχι» μπορεί να μπλοκάρει κάθε απόφαση και μάλιστα, επισημαίνει ο Γκίντερ Πλόιγκερ, «δεν χρειάζεται καν να το δικαιολογήσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παράλυση του ΟΗΕ σε μία εποχή που πολλαπλασιάζονται οι εντάσεις στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Νότια Αμερική». Χώρες όπως η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ιαπωνία ασκούν πιέσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του οργανισμού. Μία ιδέα θα ήταν να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση, με πλειοψηφία δύο τρίτων, την κατάργηση του βέτο. Μόνο που τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν προνοήσει να προβλέψουν για τον εαυτό τους δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που θα περιόριζε τις αρμοδιότητές τους.

Δεν λείπουν και άλλες αφορμές για κριτική. Κατά καιρούς έρχονται στο φως καταγγελίες για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης καταχρήσεις, μεροληψία… από κυανόκρανους ή και από συνεργάτες και στελέχη του διεθνούς οργανισμού. Αγανάκτηση προκαλεί και το ότι χώρες, που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο δεν τους επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις ποτέ, αλλά γίνονται δεκτές στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και … ενίοτε αναλαμβάνουν και την προεδρία της. Αλλά κυρίως αυτό, που αμαυρώνει το κύρος του οργανισμού είναι η αποτυχία ορισμένων αποτελεσματικών ενεργειών και κυρώσεων (Όπως το ίδιο συμβαίνει και με την Ε.Ε.), που θα έθεταν τέρμα στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ειδικά σήμερα, που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και εντός Τουρκίας και εκτός. συνεχίζει να κατέχει παράνομα ξένα εδάφη, να κάνει εισβολές, να παραβιάζει εμπάργκο όπλων…να κατασφάζει αθώους αμάχους αδιαφορώντας πλήρως για το Διεθνές Δίκαιο του ΟΗΕ, που και η ίδια συνυπόγραψε κλπ. Οι υπογραφές της Τουρκίας είναι παμπέσικες και ύπουλες …όπως και η ίδια… π.Χ. Εξυμνούσε τον Χίτλερ καθ όλη την διάρκεια του Β ΠΠ και ήταν σύμμαχος του….Μόλις η πλάστιγγα νικηφόρα έγειρε υπέρ των συμμάχων και ουσιαστικά έληξε ο Β Π.Π. πόλεμος …. «Κήρυξε πόλεμο» κατά της Γερμανίας…ενώ μέχρι και την προηγούμενη μέρα η φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες …πρωτοσέλιδα έγραφαν … παραμένουμε φίλοι και σύμμαχοι των Γερμανών μέχρι τέλους!

Ο τουρκικός τύπος ως την τελευταία στιγμή συμφωνούσε για την συμμαχία και με τη φιλία με τους Γερμανούς: «Σ΄όλο αυτό το πόλεμο δείξαμε τη φιλία μας στους Γερμανούς και το κάναμε τη στιγμή που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη», έγραψε η «Ανατολή»στις 7 του Μάη του 1944. «Παραμένουμε φίλοι της Γερμανίας ως το τέλος» έγραψε με παρρησία η «Σον Πόστα»στις 22 του Απρίλη του 1944.…..

*Τα ξεχνούν οι δόλιοι σύμμαχοι. Διαχρονικά φαίνεται να «ξεχνούν» ποια ήταν η στάση της επίσημης Τουρκίας έναντι των χιτλερικών καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ώρα που ο ελληνικός λαός μέσα από τις αντιστασιακές του οργανώσεις, όπως και οι λαοί των υπόλοιπων υπόδουλων ευρωπαϊκών λαών πολεμούσαν με νύχια και με δόντια κατά των χιτλεροφασιστών κατακτητών. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εισβολή, την άνοιξη του 1941, των χιτλερικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια. Τότε, η Αγγλία ζήτησε από την Αγκυρα να διακόψει όλε τις διπλωματικές της σχέσεις και να ακυρώσει τις συμφωνίες φιλίας και συμμαχίας με τον Αξονα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ελληνες και τους συμμάχους. Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ρουστού αρνήθηκε.

Με βάση τη συμφωνία που ακύρωνε την αγγλοτουρκική συνθήκη του 1939, εξασφαλιζόταν η νοτιοανατολική πτέρυγα της Γερμανίας, ενώ με το εμπορικό σύμφωνο, στις 9 Οκτωβρίου 1941, η Τουρκία μετατατράπηκε σε πηγή πρώτων υλών για τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, καθώς αναλαμβάνει να εφοδιάσει τη Γερμανία με δεκάδες χιλιάδες τόνους χρωμίου και μερικές άλλες πρώτες ύλες την περίοδο 1943-44.Σαράτσογλου, όχι μόνο αρνήθηκε να προσχωρήσει η χώρα του στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων, αλλά απέρριψε ακόμη και μια απλή, συμβολική, διπλωματική αποδοκιμασία της επίθεσης κατά της γειτονικής Ελλάδας. Αντιθέτως, η Τουρκία υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τη Γερμανία, τον Ιούλιο του 1941, σε μια εποχή δηλαδή που ολόκληρη η Ευρώπη αγωνιζόταν κατά των δυνάμεων του Αξονα.
Για τους συμμάχους ήταν κλειστά τα Δαρδανέλια, ενώ για τους Γερμανούς ήταν ελεύθερη η διέλευση….
Μερικά αποσπάσματα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, περί σεβασμού κυριαρχίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…

Γράφει στην αρχή του Καταστατικού Χάρτη:

« Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε αυτούς τους σκοπούς….να διατηρούμε την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και να εξασφαλίζουμε, με την παραδοχή αρχών και την καθιέρωση μεθόδων, ότι δεν θα χρησιμοποιείται ένοπλη βία παρά μόνο για το κοινό συμφέρον…να διακηρύξουμε την πίστη μας στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια και στην αξία του ανθρώπου, στα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών και μεγάλων και μικρών εθνών…..»

Ένωσαν λοιπόν αυτοί (OHE) τις δυνάμεις τους και ανέχονται ενωμένοι, την Τουρκία, που καταπατεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα μικρών και αδύναμων λαών και προβαίνει σε γενοκτονίες, εκτοπισμούς καταλαμβάνει ξένα εδάφη, εισβάλλει σε ξένες θάλασσες, παραβιάζει αιθέρες, απειλεί, εκβιάζει, αλώνει και μολύνει Χριστιανικά μνημεία και όλα τα συνώνυμα περί παραβιάσεων αρχών και δικαίων, που καθόρισε από της ίδρυσης του ο ΟΗΕ με συνυπογραφή και της ίδιας της κατά συρροή εγκληματικής Τουρκίας (που ΠΟΤΕ δεν σεβάσθηκε), χωρίς ποτέ να της επιβληθούν κυρώσεις όπως ο Χάρτης HE, επιβάλλει και προβλέπει, με επακόλουθο το κράτος αυτό απτόητα και αμετανόητα να συνεχίζει τα εγκλήματα του κατά της ανθρωπότητας. Απαθείς και με ένοχη σιωπή ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. οι μεγάλες δυνάμεις κοιτάνε και ανέχονται οι δόλιοι….
Πότε σταμάτησαν ένα πόλεμο, μια σφαγή, μια εισβολή, πλην εάν επηρεάζοντο τα οικονομικά τους συμφέροντα και οι ζώνες επιρροής τους, που είναι προσυμφωνημένα υπογείως μεταξύ τους …Μεταξύ λωποδυτών πάντα υπάρχει συνεννόηση…

Αποσπασματικά και ενδεικτικά….

Για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οικουμενική διακήρυξη 10 Δεκ, 1948. Ενδεικτικά αποσπάσματα:

« Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται Ελεύθεροι. Καμιά διάκριση ειδικότερα προς την φυλή, το φύλο, την γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές πεποιθήσεις. Απαγορεύονται πράξεις βαρβαρότητας. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια. Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην προσωπική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία. Καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος και να εκλέγει τον τόπο της διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας…»

Άρθρο 30 ΟΗΕ.

«Καμία διάταξη της παρούσας Διακήρυξης δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι παρέχει σε ένα κράτος, σε μία ομάδα ή σε ένα άτομο οποιοδήποτε δικαίωμα να επιδίδεται σε ενέργειες ή να εκτελεί πράξεις που αποβλέπουν στην άρνηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών πού εξαγγέλλονται σε αυτή!…»

Ενδεικτικά: Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει…..
Άρθρο 1ον. Να διατηρούν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και για να επιτευχθεί αυτό να παίρνουν αποτελεσματικά συλλογικά μέτρα, για να απομακρύνουν κάθε απειλή για την ειρήνη και για να καταστέλλουν κάθε επιθετική ενέργεια…….!
Άρθρο 2ον. Να αναπτύσσουν ανάμεσα στα έθνη φιλικές σχέσεις…..!
Αρθρο 3ον. Να πετυχαίνουν διεθνή συνεργασία για επίλυση διεθνών προβλημάτων, ενθάρρυνση του σεβασμού των ανθρωπνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών…..! κ.ά.

Επί πλέον αποσπάσματα:

« Ο Οργανισμός βασίζεται στην αρχή της κυρίαρχης ισότητας όλων των μελών…..Όλα τα μέλη θα απέχουν από την απειλή ή χρήση βίας που εκδηλώνετε εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους σκοπούς των ΗΕ…….να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διατηρούμε την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα ΗΕ, δεν θα βοηθούν κανένα κράτος για το οποίο, έχουν προχωρήσει σε προληπτικές η εξαναγκαστικές ενέργειες……Μέλη μπορούν να γίνουν όλα τα ειρηνόφιλα κράτη…..Μέλος των ΗΕ που έχει καταδικασθεί επανειλημμένα για παραβίαση των αρχών του ΟΗΕ, μπορεί να στερηθεί προσωρινά την άσκηση των δικαιωμάτων και προνομίων του σαν μέλος του Οργανισμού και ως εκ τούτου μπορεί να αποβληθεί το μέλος αυτό, που επανειλημμένα παραβίασε τις αρχές, που περιέχονται στον Χάρτη…. των ΗΕ αλλά και της «Ανθρωπότητας.» !

Αρκετές καταδίκες για Τουρκία από ΗΕ και Διεθνή Δικαστήρια, για επανειλημμένες συνεχείς παραβιάσεις Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν συνεχίσω είναι βέβαιον πως ο αναγνώστης θα διαπιστώσει, ότι αναμφισβήτητα η Τουρκία, έχει παραβιάσει, καταπατήσει, απαξιώσει και προσβάλει όλα ανεξαιρέτως τα άρθρα περί δικαίου, με την ανοχή και τις «ευλογίες» των Ηνωμένων Εθνών, της Ε.Ε. και των Μεγάλων Δυνάμεων, χωρίς ποτέ να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα! Η δικαιοσύνη πλέον είναι απούσα για τους δόλιους συμμάχους, που θωπεύουν την σύμμαχο παλλακίδα τους Τουρκία….Μπράβο τους.

Αυτά και άλλα πολλά περί εγκληματικής Τουρκίας, η οποία έπρεπε να ήταν η πρώτη χώρα,
που με βάση το καταστατικό του ΟΗΕ έπρεπε να αποβληθεί δια παντός……

Latest anguis in herba. “ Βιργίλιος.
Ένα φίδι κρύβεται στο χορτάρι..

Η συνέχεια του άρθρου:

1945 ΟΗΕ ΕΟΚ ΝΑΤΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.