Προσβλητική υποδοχή στο Μπακού του Έλληνα πρεσβευτή: «Θα υποστηρίξουμε σε όλα την Τουρκία – Είναι αδερφική χώρα»

Το Μπακού προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου προσβολή κατά της Ελλάδος καθώς όταν ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν Νικόλαος Πιπερίγκος κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, αυτός αντιμετώπισε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο ως εχθρικές χώρες και τις κατηγόρησε ότι συνεργάζονται στρατιωτικά με την Αρμενία.

Είπε μάλιστα (αυτό που το ξέρουμε όλοι) ότι το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία ευθυγραμμίζονται σε όλα τα θέματα. Είπε μάλιστα πως θα υποστηρίζουν χωρίς δισταγμό την Τουρκία σε κάθε ζήτημα.

Άρα αυτόματα καθίσταται εχθρική χώρα προς την Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον περιβόητο αγωγό ΤΑΡ που κάποιοι είχαν την φαεινή ιδέα να τον προωθήσουν πάση θυσία προς ακύρωση του ρωσικού South Stream.

«Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο φίλος και εταίρος μας, αλλά και μια αδερφική χώρα για εμάς. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία χωρίς κανέναν δισταγμό σε όλες τις περιστάσεις. Αυτοί υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν σε όλα τα ζητήματα και τους υποστηρίζουμε κι εμείς σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων πληροφοριών στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Όπως, επίσης, επισήμανε στον Έλληνα πρέσβη: «Θέλω να γνωρίζετε τη θέση μας. Η θέση αυτή έχει επισήμως γίνει γνωστή από την αζερική κυβέρνηση με δικές μου οδηγίες».

Μετά την προσβλητική υποδοχή του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στο νέο διπλωματικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στη χώρας ακολούθησαν τα «συγχαρητήρια» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου.

Όπως έγραψε, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. «Ευχαριστούμε πολύ, αγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε αμφιβολίες για τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν. Και η Τουρκία αταλάντευτα θα είναι πάντα δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν. Ένα Έθνος. Δύο κράτη».

Να προσθέσουμε πως ο ΤΑΡ θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τα αζερικά κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ 2 και διέρχεται από την Τουρκία. Σε περίπτωση δηλαδή μιας διένεξης με την Τουρκία, το φυσικό αέριο θα «εξαφανιστεί». Αξίζει να πούμε επίσης πως το Σαχ Ντενίζ 2 δεν θεωρείται επαρκές για να «γεμίσει» τον αγωγό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.