Δημοσκόπηση: Δημοφιλέστερη πολιτικός στη Γερμανία η Μέρκελ – Άνοδος για SPD

Δημοσκόπηση του ZDF δείχνει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) ανεβαίνει ελαφρά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων μετά τον ορισμό του Σολτς ως υποψηφίου καγκελαρίου, ενώ ο ίδιος έχει διείσδυση και σε άλλα κόμματα, ιδίως στους Χριστιανοδημοκράτες.

Πιο δημοφιλής μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός αναδεικνύεται εκείνος μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/ Xριστιανακοινωνιστών (CDU/CSU) και Πρασίνων και πιο δημοφιλέστερη πολιτικός η καγκελάριος Μέρκελ.

Αυτά προκύπτουν από το «πολιτικό βαρόμετρο» του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF που μεταδόθηκε την Παρασκευή.

Αφότου ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ορίστηκε υποψήφιος καγκελάριος για τις προσεχείς εθνικές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αυξάνει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό του σε σχέση με ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση και λαμβάνει τώρα 16%, ενώ το 58% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επιλογή του Scholz είναι καλή.

Στις τάξεις του ίδιου του SPD, το ποσοστό έγκρισής του Σολτς ως υποψηφίου καγκελαρίου είναι 82%, αλλά και το 68% των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) πιστεύει ότι η επιλογή είναι ορθή.

Mεταξύ των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων το 56% των Πρασίνων, το 53% των Φιλελευθέρων (FDP), το 50% του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) όπως επίσης και το 50% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) πιστεύουν ότι η επιλογή Scholz είναι καλή για το SPD.

Tα δύο αυτά κόμματα παραμένουν σταθερά πρώτα στις προτιμήσεις των εκλογέων και αν γίνονταν εκλογές την προσεχή Κυριακή θα ελάμβαναν 38%.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι Πράσινοι χάνουν δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και ανέρχονται πλέον στο 19%.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διατηρεί το ποσοστό της (9%), ενώ σταθερά παραμένουν τα ποσοστά του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) με 5% και του Αριστερού κόμματος (Die Linke) με 8%.

Το 48% του συνόλου των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ήταν καλό αν υπάρξει συνασπισμός CDU/CSU και Πρασίνων μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Μια ανανέωση του παρόντος συνασπισμού (CDU/CSU και SPD) θα προτιμούσε το 35%, ενώ το 32% τάσσεται υπέρ ενός συνασπισμού SPD, Πρασίνων, FDP και το 31% υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστερού Κόμματος.

Οι αλλαγές στην κατάταξη των πιο δημοφιλών πολιτικών είναι μικρές: η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται προηγείται με διαφορά, ακολουθούμενη από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Marcus Sender και τον Όλα Σολτς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.