Μαίνεται ο πόλεμος των εμβολίων κατά της COVID-19

Πραγματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών που αναπτύσσουν επίδοξα εμβόλια κατά της COVID-19. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 20 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής σε εθελοντές και ορισμένα από αυτά εμφανίζουν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αν και πολλές φαρμακοβιομηχανίες επαίρονται ότι θα λάβουν σύντομα άδεια κυκλοφορίας των σκευασμάτων τους, η Γερμανίδα υπουργός Ερευνας, Ανια Κάρλιτσεκ, διέλυσε χθες τις ελπίδες, τονίζοντας ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 θα είναι διαθέσιμο για τον γενικό πληθυσμό το νωρίτερο στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Παρότι τα χρονοδιαγράμματα για τη διάθεση εμβολίων στην αγορά παραμένουν ασαφή, η εφημερίδα Financial Times ανέφερε χθες σε δημοσίευμά της πληροφορίες σχετικά με την τιμολόγησή τους. Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna θα πωλείται έναντι 42,48- 51 ευρώ για τη θεραπεία των δύο δόσεων, δηλαδή θα κοστολογείται τουλάχιστον κατά 9,35 ευρώ περισσότερο από το αντίστοιχο σκεύασμα των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer Inc and BioNTech.

Η αμερικανική εταιρεία, πάντως, ανακοίνωσε χθες ότι η τιμολόγηση του εμβολίου θα είναι τέτοια ώστε να εξασφαλιστεί η ευρεία πρόσβαση σε αυτό, τονίζοντας ότι εξακολουθεί με ταχείς ρυθμούς η εγγραφή εθελοντών που θα συμμετάσχουν στην τελευταία, πριν την πιθανή έγκριση, Φάση 3 της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ – και όχι σε τρίτες χώρες, όπως έχουν κάνει άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc, Στεφάν Μπανσέλ, παρότι αρνήθηκε να σχολιάσει την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, τόνισε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις υποχρεώσεις μας κατά την περίοδο της πανδημίας και θα επιδείξουμε υπευθυνότητα στην κοστολόγηση του προϊόντος μας».

Την ίδια στιγμή, αγώνα δρόμου καταβάλλουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ικανή ποσότητα των υποψήφιων εμβολίων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. H Βρετανία υπέγραψε χθες συμφωνία για την προμήθεια  60 εκατ. δόσεων του εμβολίου που αναπτύσσεται από τη Sanofi and GlaxoSmithKline. Οι δύο επιχειρηματικοί κολοσσοί, σε ανακοίνωσή τους, είχαν πιθανολογήσει την έγκριση του σκευάσματός τους από ελεγκτικούς φορείς την πρώτη εξαμηνία του 2021, εφόσον, φυσικά, υπάρχουν τα επιθυμητά επιστημονικά αποτελέσματα. Συνολικά, η βρετανική κυβέρνηση, έχοντας συνάψει τέσσερις αντίστοιχες συμφωνίες, βρίσκεται στην πρώτη θέση προμήθειας εμβολίων, καθώς έχει εξασφαλίσει 260 εκατ. δόσεις για πληθυσμό 66 εκατ.

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με τις BioNtech/Pfizer για την αγορά 30 εκατ. δόσεων του εμβολίου τους, εξασφάλισε την αγορά 60 εκατ. δόσεων του επίδοξου εμβολίου της Valneva και συνήψε συμφωνία για την προμήθεια 100 εκατ. δόσεων του πολλά υποσχόμενου εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που θα παρασκευαστεί από την AstraZeneca. Ωστόσο, η σχεδόν ολοκληρωτική δέσμευση της παραγωγής των εμβολίων από Ευρώπη και ΗΠΑ πιθανώς να προκαλέσει έντονα προβλήματα στα φτωχότερα κράτη.

Καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν εξαχθεί οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου και όλα θα κριθούν από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, που πραγματοποιείται σε πραγματικές και όχι εργαστηριακές συνθήκες, οι προμήθειες γίνονται από διαφορετικούς παρασκευαστές, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο σκεύασμα έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Η διευθύνουσα σύμβουλος της GlaxoSmithKline, Εμα Ουάλμσεϊ, τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν πρόκειται να κερδοσκοπήσει από το εμβόλιο εν καιρώ πανδημίας, προσθέτοντας ότι τα όποια κέρδη αποκομίσει, θα τα επανεπενδύσει στην προετοιμασία κατά της πανδημίας και σε δωρεές στα πιο ευάλωτα αναπτυσσόμενα κράτη.

Τέλος, μια απρόσμενη είσοδος στον αγώνα δρόμου παρασκευής εμβολίου ήρθε χθες από τη Ρωσία. Πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το ρωσικό υποψήφιο εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί από τους ρωσικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου.

Στο κρατικό ερευνητικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια ολοκληρώθηκε, στις αρχές του μήνα, η κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου, με βάση έναν αδενοϊό. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να  ξεκινήσει και η τελική φάση της κλινικής δοκιμής του. Η έγκριση της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της μελέτης. Πολλά δυτικά κράτη, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η επιθυμία της Ρωσίας να γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μοιάζει να θέτει το εθνικό κύρος της χώρας πάνω από την ανάγκη αντικειμενικών επιστημονικών δεδομένων και την ασφάλεια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.