Σύνοδος κορυφής: Αυτή είναι η τελική πρόταση. Κλειδώνει σκληρό μνημόνιο για την χώρα μας

Η αποδοχή της πρότασης από τους 27 ηγέτες οδηγεί τη χώρα μας σε νέο μνημόνιο.
Επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ προβλέπει το νέο κείμενο που προτείνει στους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της πρότασης που κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής και δημοσιοποίησε το Politico, προτείνει από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 390 δισ. ευρώ να δοθούν ως επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Αντιθέτως αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-27 η πρόταση παραμένει ως έχει δηλαδή στο 1,074 τρισ. ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και, όπως παραδέχτηκε ο κ. Μισέλ, «ήταν πολύ δύσκολες», δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε ακόμη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.