“Στημένο το πραξικόπημα του Ιουλίου 2015 στην Τουρκία”… με στόχο συγκεκριμένο

Ο άνθρωπος που σήμερα διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, ήταν ο αυτός που συνέβαλε καθοριστικά στην ενορχήστρωση του στημένου από τον Ταγίπ Ερντογάν πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με έρευνα του αποκαλυπτικού Nordic Monitor.

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Σε άρθρο που υπογράφει ο γνωστός αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, κατονομάζει τον αξιωματικό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Σαντίκ Ουστούν, ο οποίος έδρασε κατόπιν εντολών του ίδιου του Ερντογάν.

Στόχος του ήταν να συντριβεί η αντιπολίτευση και ειδικά το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν. Το στημένο πραξικόπημα –κατά τον Τούρκο δημοσιογράφο– έγινε για να δικαιολογηθούν οι μαζικές διώξεις και εντέλει ο Ερντογάν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας.

Ο Ουστούν είναι υψηλά ιστάμενο στέλεχος στην ΜΙΤ, την τουρκική μυστική υπηρεσία. Είχε πριν υπηρετήσει κυρίως στο Γενικό Επιτελείο και στη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων. Μεταξύ 1999 και 2002 υπηρέτησε στο Ανώτατο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Μποζκούρτ, μετά την ανατροπή του Καντάφι εστάλη στη Λιβύη και ανέλαβε την οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη. Το 2011 επέστρεψε στην Τουρκία όπου και ανέλαβε τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων για λογαριασμό της ΜΙΤ.

Στο πλαίσιο αυτό έπαιξε κεντρικό ρόλο στο στήσιμο του πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016. Μεταξύ άλλων, παγίδευσε στρατηγούς που δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα.

Ο μυστικός ρόλος του Ουστούν εκτέθηκε κατά την διάρκεια των ακροάσεων σε δίκες που έγιναν εναντίον γκιουλενιστών, οι οποίοι και αποκάλυψαν τις παρασκηνιακές ενέργειές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.