Ο Ερντογάν θερίζει ότι έσπειρε: Η Τουρκία στο χείλος της καταστροφής στη Συρία

Του Simon Tisdall, The Guardian

Οι εκτός ελέγχου αυταρχικοί ηγέτες  – και εδώ μιλάμε για τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan – τείνουν να πιστεύουν ότι γνωρίζουν καλύτερα τα πάντα και δεν ανέχονται την κριτική. Αυτό οδηγεί τελικά τον Ερντογάν και την Τουρκία στο χείλος της καταστροφής στη Συρία μετά από εννέα χρόνια βομβιστικών απειλών, αντιφατικών συγκρούσεων και άμεσης στρατιωτικής παρέμβασης.

Ο Ερντογάν είναι πλέον απομονωμένος από όλες τις πλευρές, σε αντίθεση με άλλους σημαντικούς παράγοντες της συριακής κρίσης. Έχοντας αποστείλει επιπλέον 7.000 στρατιώτες και εξοπλισμό στην Idlib τον περασμένο μήνα για την ενίσχυση των υφιστάμενων στρατιωτικών δυνάμεων, η Τουρκία έχει βυθιστεί σε ανοιχτό πόλεμο με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ. Έχει επιτεθεί σε αεροδρόμια και ραντάρ πολύ πίσω από την de facto «πρώτη γραμμή». Έχει δηλώσει ότι όλα τα «στοιχεία» του καθεστώτος είναι νόμιμοι στόχοι.

Στα μέσα του 2011, όταν άρχισαν οι αναταραχές στα αραβικά κράτη, ο Ahmet Davutoğlu, τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, συναντήθηκε με τον Assad στη Δαμασκό και τον προέτρεψε να συζητήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ο Άσαντ αρνήθηκε. Ο Davutoğlu μου είπε αργότερα ότι ο Σύριος ηγέτης απλώς δεν άκουσε. Η ευκαιρία χάθηκε. Καθώς ενισχύθηκε η καταστολή του καθεστώτος Άσαντ, ο Ερντογάν στήριξε τους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων των διάφορων ακραίων Ισλαμιστών.

Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα στη βορειοδυτική Συρία δεν είναι πλέον ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων. Πρόκειται για άμεση αντιπαράθεση μεταξύ δύο γειτονικών κρατών. Και απειλεί να ρουφήξει την Τουρκία βαθύτερα στην ευθεία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, τον κύριο σύμμαχο του Assad. Οι εκπρόσωποι του Ερντογάν και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να δείχνουν ότι η καταστροφή της περασμένης Πέμπτης, όταν 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά της συνοδείας τους στο Idlib, ήταν υπαιτιότητα του συριακού καθεστώτος.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τα γεγονότα, δεδομένης της καταστολής της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας του Ερντογάν. Αλλά η αλήθεια φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική. Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 55, σύμφωνα με τον Metin Gurcan, στρατιωτικό αναλυτή της online ιστοσελίδας al-Monitor. Οι τοπικές αναφορές κάνουν λόγο μέχρι και για 100 νεκρούς. Φαίνεται επίσης ότι η πλειοψηφία των θανάτων προκλήθηκαν όχι από συριακά αεριωθούμενα αεροπλάνα, αλλά από σκόπιμες και συνεχείς ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ερντογάν έχει αρνηθεί να κατηγορήσει τη Ρωσία και το Κρεμλίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά την ευθύνη. Αλλά η σειρά των γεγονότων την περασμένη Πέμπτη, η οποία ξεκίνησε με τουρκικές επιθέσεις σε ρωσικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από νότιο Idlib, δείχνει διαφορετική. Τα τουρκικά πυρά από τα φορητά συστήματα αεροπορικής άμυνας (Manpads), απείλησαν και τη στρατηγική βάση Khmeimim της Ρωσίας.

Οι ενοχλημένοι Ρώσοι διοικητές – ή ίσως η διαταγή που ήρθε από τη Μόσχα – φαίνεται πως αποφάσισαν να τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή μετά από εβδομάδες φονικών αντιπαραθέσεων. Η τουρκική συνοδεία χτυπήθηκε αργά το απόγευμα την ίδια ημέρα. Στις ώρες που ακολούθησαν, με τους τραυματίες στρατιώτες που χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια, η Μόσχα απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας να ανοίξει τον εναέριο χώρο του Idlib για να επιτραπεί η εκκένωση, ανέφερε ο Gurcan.

Επρόκειτο για σκληρό μάθημα του Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ερντογάν;

Αν ναι, φαίνεται ότι έχει δουλέψει. Ο Ερντογάν σφυρηλατεί τώρα τις ελπίδες του σε μια προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη για να αποτρέψει περισσότερες συγκρούσεις που η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει. Θα μεταβεί στη Μόσχα την Πέμπτη για να αναζητήσει κατάπαυση του πυρός – αφού ο Πούτιν συμφώνησε να του δώσει χρόνο.

Ωστόσο, ο Πούτιν μπορεί να μην έχει τη διάθεση να σταματήσει. Απαιτεί τον άμεσο τερματισμό του συριακού πολέμου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ασχολούνται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια με σημαντικό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος. Θέλει μια νίκη για τον πελάτη του, τον Assad, στην Idlib, την τελευταία επαρχία που ανήκει σε επαναστάτη, και για τις δικές του επεκτατικές περιφερειακές πολιτικές. Θέλει να δηλώσει ένα στρατηγικό θρίαμβο στα ορόσημα της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Η τιμή του Πούτιν για να επιτρέψει την απόδραση του Ερντογάν μπορεί να είναι πλήρης ή μερική τουρκική απόσυρση από το Idlib, αλλά και από άλλα εδάφη της Συρίας που είναι κατειλημμένα από τον Τούρκο δυτικά του Ευφράτη – και από την βορειοανατολική περιοχή των κουρδικών εδαφών στα οποία εισέβαλε βίαια το περασμένο φθινόπωρο. Η ιδέα του Ερντογάν για διατήρηση οιονεί μόνιμων «ασφαλών ζωνών» μέσα στη Συρία στις οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία φαίνεται να νεκρώνει.

Η εγγενής αδυναμία της στρατηγικής του Ερντογάν έχει εκτεθεί περαιτέρω από την αδυναμία των ισλαμιστών εξτρεμιστών που υποστηρίζει στην Idlib να αντισταθούν στην πρόσφατη ρωσο-συριακή πρόοδο. Και από την άρνηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να τον βοηθήσουν. Η Τουρκία έκανε έκκληση για υποστήριξη μετά την καταστροφή της περασμένης εβδομάδας. Μόνο περιορισμένη βοήθεια με την επιτήρηση και την ανταλλαγή πληροφοριών πήρε.

Για άλλη μια φορά, ο Ερντογάν θερίζει ότι έσπειρε. Έχει επανειλημμένα χλευάσει και επικρίνει το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ηγέτες με θορυβώδη και περιφρονητικά λόγια. Αγόρασε ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας παρά τις ισχυρές αμερικανικές αντιρρήσεις. Έχει θέσει σε κίνδυνο τη μάχη της Δύσης κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη διεξαγωγή πολέμου στους Κούρδους της Συρίας. Και προσπάθησε να οπλοποιήσει την προσφυγική κρίση στη Συρία για να δελεάσει την ΕΕ στα θέλω του – εξ’ ού και το σημερινό χάος και η δυστυχία στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εγχώρια αντιπολίτευση θεριεύει, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία.

Καθώς η κρίση στην Idlib επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο μόνος σκοπός του ήταν να υποστηρίξει την μερική εκεχειρία του 2018 και να αποτρέψει μια άλλη μαζική εισροή προσφύγων στην Τουρκία. Αυτοί είναι εύλογοι στόχοι. Αλλά αυτο-αναιρέθηκε από τις επιθετικές του τακτικές και την οργισμένη ρητορική του. Ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, πεινασμένοι και τρομοκρατημένοι κάτοικοι της Idlib ενδέχεται σύντομα να μην έχουν καμία άμυνα εναντίον των δυνάμεων του Assad.

Ο εξευτελισμός της Τουρκίας δεν αποτελεί αιτία για ευθυμία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Δίνει όμως μια ευκαιρία για ανάληψη ευθυνών στην κατεύθυνση του τερματισμού της κρίσης στην Idlib για να προστατευθούν οι άμαχοι, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επιδιωχθεί η ευρύτερη ειρήνη. Οι δυτικές δημοκρατίες έχουν μια τελευταία ευκαιρία να κάνουν το σωστό στη Συρία: Να κατασκευάσουν και να επιβάλλουν ένα μόνιμο οικισμό για τους πρόσφυγες – και να στείλουν τον Πούτιν και τα βομβαρδιστικά του να πάνε σπίτι τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.