Ιταλία: Φάρμακο κατά του HIV που είχε αποσυρθεί έριξαν στη μάχη κατά του κοροναϊού!

Ο λοιμωξιολόγος Raffaele Bruno αποκαλύπτει τη δράση του κατά του CONVID-19 που χρησιμοποιεί στο 38ρονο ασθενή Ματία που φέρεται να κόλλησε στις 25 Ιανουαρίου

Μάχη με το χρόνο δίνει η επιστημονική κοινότητα στην Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσει δραστικά τα βαριά κρούσματα ασθενών που μολύνθηκαν με τον κοροναϊό (COVID-19) αλλά και να εντοπίσει μέσω του ιστορικού τους τον πρώτο ασθενή. Ο λοιμωξιολόγος Raffaele Bruno στην πολυκλινική Policlinico San Matteo της Παβία και με τον οποίο συνεργάστηκε στο παρελθόν ο Έλληνας βιολόγος Θανάσης Ρέρρας, έγινε μέσα σε λίγες ώρες έγινε ο γιατρός σύμβολο στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Το θρίλερ του «ξενιστή»

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του τα τελευταία τέσσερα 24ωρα έχουν ριχτεί με ζήλο και αυταπάρνηση στη μεγάλη μάχη καταπολέμησης της θανατηφόρου νόσου και κουράρει τον 38χρονο Ματία από την Castiglione d’Adda που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά ο Ματία είναι εργαζόμενος στην Unilever και στις 25 Ιανουαρίου είχε στην Πιατσέντσα επαγγελματικό ραντεβού με συνάδελφο του που εργάζεται για τη Mae της Fiorenzuola d’Arda, στην επαρχία Piacenza και στις 21 Μαΐου είχε επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι στην Κίνα. Ωστόσο, ο συνάδελφος του Ματία ήταν αρνητικός σε εξέταση που του έγινε γεγονός που σημαίνει δύο πράγματα: Είτε δεν είναι ο «ξενιστής» (μεταφορέας του ιού) ή είχε τον ιό, και έχει πλέον ανακάμψει.

«Είμαστε άυπνοι 80 ώρες»

Με όπλα τις γνώσεις του, την εμπειρία του, τους πολύτιμους συνεργάτες αλλά ότι μέσα διαθέτει η ιατρική βιβλιογραφία προσπαθεί να δώσει άνιση μάχη για να σώσει όχι μόνο τον ασθενή του αλλά και τους άλλους που θα ακολουθήσουν. Ακόμα δεν γνωρίζει εάν θα είναι κάποιες δεκάδες. Ξέρει πως κάθε ώρα, κάθε λεπτό έχει μεγάλη σημασία και εξηγεί: «Κατ΄αρχήν εγώ και οι συνεργάτες μου βρισκόμαστε επί ποδός για πολλές ώρες. Εχω χάσει τον λογαριασμό. Κάποιοι νοσηλευτές είναι και 80 ώρες άυπνοι και έχουν να επιστρέψουν για μέρες στο σπίτι τους, είπε στην Corriere dela Sera.

«Πέρασε από ζώο σε άνθρωπο»

Σχετικά με την περίπτωση του ασθενή Ματία και για το ποιο πρωτόκολλο θεραπείας που χρησιμοποιεί είπε: «Δε μπορώ να μιλήσω μόνο για μία περίπτωση. Η θεραπεία του Ματία αφορά και την θεραπεία όσων νοσήσουν. Είναι η ίδια για όλους που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Για τον κοροναϊό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία επειδή είναι ένας νέος ιός που πέρασε ξαφνικά από ζώο σε άνθρωπο. Χρησιμοποιούμε εμπειρικές θεραπείες με έναν αιτιολογημένο τρόπο και συνδυασμό πολλών πρωτοκόλλων».

Το κοκτέιλ κατά του HIV

Σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιεί είπε: «Δεν είναι ένα συγκεκριμένο φάρμακο. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ φαρμάκων, μεταξύ των οποίων υπάρχει και ένα φάρμακο κατά του HIV. Αυτό το φάρμακο δεν χρησιμοποιούσαμε πλέον αλλά πλέον το έχουμε ανακτήσει και το διαχειριζόμαστε. Το δίνουμε στον ασθενή δύο φορές την ημέρα».

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό επιτυχίας αυτών των φαρμάκων με την ουσία κατά του HIV ο 54χρονος γιατρός είπε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ικανοποιημένοι με τα πρώτα αποτελέσματα που έχουμε. Ναι, είναι ενθαρρυντικά. Δεν έχουμε όμως ακόμα μακροχρόνια αντίδραση. Αυτές είναι θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στο εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους. Βέβαια έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην Κίνα και στην Κορέα αλλά ακόμα δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως είναι η μόνη λύση. Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη μας με τα όπλα που διαθέτουμε και τις γνώσεις που έχουμε».

Το ένζυμο του Lopinavir

Ποια όμως είναι η δραστική ουσία που περιέχει το φάρμακο κατά του HIV; Ο λοιμοξιωλόγος Raffaele Bruno είπε: «Η δραστική ουσία είναι το Lopinavir. Είναι αντιρετροϊκό που ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης, ένα ένζυμο που υπάρχει τόσο στον HIV όσο και στον κοροναϊό». Σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας ο Raffaele Bruno: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που είναι ενθαρρυντικά. Δεν υπάρχει ακόμη μακροχρόνια παρακολούθηση. Αυτές είναι θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στο εργαστήριο. Και ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην Κίνα και την Κορέα».

Δείτε τον δόκτορ Ραφαέλε Μπρούνο σε παλαιότερη συνέντευξη του:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.