Το παιχνίδι της Τουρκίας στην Κύπρο και ο ρόλος του «ψευδοκράτους»

του Νίκου Μελέτη

Με επιστολή στον ΟΗΕ που διαβιβάστηκε μέσω Τουρκίας ,ο «εκπρόσωπος» του Ψευδοκράτους Ισμέτ Κορούκογλου επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ,υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα, αναδεικνύει τελικά τον παραλογισμό των τουρκικών θέσεων και την πλήρη αντίθεση τους στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς εμφανίζει το Ψευδοκράτος να δικαιούται να ασκήσει κυριαρχία επί όλου του νησιού και την αναγνωρισμένη διεθνώς Κυπριακή Δημοκρατία να μην έχει δικαίωμα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ούτε καν στις ελεύθερες περιοχές..

Αφού λοιπόν ο κ. Κορούκογλου, διατυπώνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνηση της δεν εκπροσωπούν το νησί και επομένως «παράνομα» υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και «παράνομα» αδειοδότησαν οικόπεδα για έρευνες σε ξένες εταιρίες αναπτύσσει μια εξαιρετικά ιδιόρρυθμη θεωρία, αναφέρεις η ιστοσελίδα liberal.gr.

Υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ομιλεί για «αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς η κυριαρχία της Κύπρου εκπηγάζει ισότιμα από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους. Συνεπώς όλες οι κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προκαλούν ένταση στην περιοχή. Και καθώς όπως υποστηρίζει οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί να μένουν απαθείς, προχωρούν σε αντίστοιχα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Και αναφέρει μεταξύ αυτών την υπογραφή το 2011 της «συμφωνίας οριοθέτησης» υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και του Ψευδοκράτους και την απόφαση του «υπουργικού Συμβουλίου» των Κατεχομένων για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στην τουρκική ΤΡΑΟ. Και απαντώντας και στην επιστολή του Κύπριου Μονίμου Αντιπροσώπου που είχε καταγγείλει στον ΟΗΕ την παράνομη γεώτρηση του Yavuz εντός των χωρικών υδάτων των 10 ν.μ. νότια της Καρπασίας ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος δηλώνει ότι όλες οι δραστηριότητες από τα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα γίνονται βάσει των αδειών που έχει παραχωρήσει το Ψευδοκράτος.

Και ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος προβαίνει στην εξής δήλωση: «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ελληνοκύπριου αντιπροσώπου, η χερσόνησος της Καρπασίας 10 ν.μ. βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ,όπου μόνο το Κράτος μας έχει κυριαρχική και αποκλειστική δικαιοδοσία και το γεωτρύπανο Yavuz βρέθηκε στο σημείο βάσει της αδείας που του δόθηκε από την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ»… η οποία είναι η μόνη αρμόδια Αρχή για να ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία στην Βόρεια Κύπρο, στην υφαλοκρηπίδα της και στον εναέριο χώρο της».

Ο παραλογισμός της τουρκικής θέσης είναι ότι το ψευδοκράτος ,μια οντότητα που δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο από την Τουρκία και το οποίο ρητά θεωρείται παράνομη αποσχιστική οντότητα από το ΣΑ του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι στο Κατεχόμενο από τον τουρκικό Στρατό βόρειο τμήμα της Κύπρου ,ασκεί «αποκλειστική κυριαρχία και δικαιοδοσία στο έδαφος που κατέχεται και στον εναέριο χώρο του και στις θαλάσσιες ζώνες του».

Συγχρόνως όμως αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα για την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλα και την Πράξη Προσχώρησης στην Ε.Ε. εκπροσωπεί όλη την Κύπρο παρά το γεγονός ότι δεν ασκεί κυριαρχία σε όλο το έδαφος της (λόγω της κατοχής) .

Πολύ απλά δηλαδή η Τουρκία διατυπώνει την καινοφανή θεωρία ,ότι το Ψευδοκράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, έχει δικαίωμα σύναψης συμφωνιών οριοθέτησης με την Τουρκία ,αδειοδότησης ερευνών ,αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τέτοιο δικαίωμα !

Και πολύ πιο σοβαρό βεβαίως είναι ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι το Ψευδοκράτος, δικαιούται να ασκεί… κυριαρχία και στο Νότιο τμήμα της Κύπρου (οριοθετώντας οικόπεδα και αδειοδοτώντας τα στην ΤΡΑΟ) το οποίο φυσικά δεν είναι υπό κατοχή και ανήκει στην πλήρη και απόλυτη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το εντελώς παράδοξο και παράλογο σκηνικό η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα τα οποία όμως δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα καθώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, το κοινοτικό δίκαιο αλλά και τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου .

Στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτός των άλλων ρητά τόνισε ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα διεκδίκησης θαλασσίων δικαιωμάτων από το έδαφος της Κύπρου».

Με την δήλωση αυτή οι ΗΠΑ απορρίπτουν πλήρως όλη την θεωρία την οποία αναπτύσσει η Τουρκία εδώ και δεκαετίες αλλά με ένταση τα τελευταία χρόνια για να υποστηρίξει την ύπαρξη αυτοτελών κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων (άλλοτε ως κοινότητας άλλοτε ως «κράτους») ακόμη και στα Νότια του νησιού, όπως κάνει τώρα με to Yavuz και επί μήνες κάνει με το Barbaros. Και συγχρόνως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι όλες οι έρευνες και γεωτρήσεις όχι μόνο νότια της Κύπρου και εντός της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στις θαλάσσιες ζώνες που δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι παράνομες.

Επίσης ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των Κατοχικών Δυνάμεων στο νησί και την λειτουργία βάσης για drones στα Κατεχόμενα, επειδή όπως υποστηρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσει συμμαχίες με άλλες χώρες και επειδή ελληνικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το νησί κατά την διάρκεια άσκησης και πέταξαν και πάνω από τουρκοκυπριακό χωριό…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.