Πόλη – φάντασμα από τις πυρκαγιές δημοφιλές θέρετρο στην Αυστραλία (φωτογραφίες)

Σε μια τυπική εβδομάδα ενός οποιουδήποτε άλλου Ιανουαρίου, οι τουρίστες θα στριμώχνονταν για να βρουν θέση για την πετσέτα τους στις αμμουδιές στην περιοχή Χάιαμς Μπιτς της Αυστραλίας, διάσημη για τα τιρκουάζ νερά της και την πιο λευκή – σύμφωνα με τους ντόπιους – άμμο στον κόσμο.

Όχι όμως αυτή την εβδομάδα. Οι πυρκαγιές σε δάση και περιοχές χαμηλής βλάστησης που μαίνονται στη νοτιοδυτική Αυστραλία πλήττουν σοβαρά τον τουρισμό, μετατρέποντας κάποια θέρετρα σε πόλεις- φαντάσματα στη Νέα Νότια Ουαλία στην υψηλή περίοδο, καθώς οι παραθεριστές τα εγκαταλείπουν αφού φοβούνται μήπως εγκλωβιστούν στις φλόγες.

Οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στο Χάιαμς Μπιτς το σαββατοκύριακο εν μέσω σοβαρής ξηρασίας, θερμοκρασιών που φθάνουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και ανέμων που τροφοδοτούν τις φλόγες σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων.

Σήμερα, υπήρχαν λίγοι μόνο επισκέπτες στην περιοχή, με τους δρόμους να είναι απόκοσμα άδειοι. Στους στενούς δρόμους της μικρής πόλης, όπου υπό κανονικές συνθήκες οι επισκέπτες σχηματίζουν ουρές με τα αυτοκίνητά τους, σήμερα υπήρχαν μόνο τα σταθμευμένα οχήματα των κατοίκων.

«Ερχόμαστε κάθε χρόνο, ποτέ δεν είδαμε έτσι αυτή την περιοχή. Κανονικά γίνεται χαμός», δήλωσε η Τζεμάιμα Αλμπρεχτ, 31 ετών, δασκάλα από το Μπέντιγκο στην Πολιτεία της Βικτόρια, προσθέτοντας ότι οι φωτιές έχουν αποκλείσει τον δρόμο επιστροφής. «Ήταν ασφαλέστερο για εμάς να μείνουμε εδώ».

Οι φωτιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους αυτή τη θερινή περίοδο και έχουν καεί περισσότερα από 80 εκατομμύρια στρέμματα γης, μια περιοχή σχεδόν ίση με την έκταση της Αυστρίας, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές ή ολική καταστροφή σε χιλιάδες σπίτια και προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού απομάκρυναν χιλιάδες παραθεριστές και κατοίκους από την παραθαλάσσια πόλη της Μαλακούτα, όπου 4.000 άνθρωποι προκειμένου να σωθούν κατέφυγαν στις παραλίες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.