Πρωτοχρονιά στις φλόγες για χιλιάδες Αυστραλούς

Οι χειρότερες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Διακόσιες εξήντα νέες φωτιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια στην Αυστραλία.

Η κατάσταση στα περισσότερα μέτωπα είναι ανεξέλεγκτη. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι δεν αναμένεται να κοπάσουν.

Στην απομακρυσμένη πόλη Μαγιακούτα οι περίπου 4.000 κάτοικοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να περάσουν το βράδυ στην παραλία. Αρκετά από τα σπίτια τους παραδόθηκαν στις φλόγες.

Πολλοί προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στον κόλπο Μπάτερμανς. Στις περισσότερες περιοχές όπου μαίνονται φωτιές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Ο Ντάνιελ Άντριους, τοπικός πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτόρια έκανε έναν πρώτο απολογισμό:
«Οι φωτιές ειδικότερα στο Γκρίψλαντ κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιούργησαν μικροκλίμα. Οι φωτιές είναι άγριες. Έχουμε ήδη καταγράψει πολύ σοβαρές απώλειες σε επίπεδο κατοικιών, αγροτικών αποθεμάτων, περιφράξεων. Για την ώρα δεν έχουμε λεπτομερή καταγραφή».

Στην Αυστραλία φονικές πυρκαγιές κατακαίνε τεράστιες εκτάσεις από τον Σεπτέμβριο. Έως τώρα, δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα τελευταία 24ωρα, σκοτώθηκε εθελοντής πυροσβέστης όταν οι σφοδροί άνεμοι ανέτρεψαν το 10 τόνων φορτηγό του.

Στην πολιτεία της Βικτόρια έχουν γίνει χιλιάδες εκκενώσεις κατοίκων και παραθεριστών. Όσοι όμως δεν έφυγαν εγκαίρως, τώρα καλούνται να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Στη Μελβούρνη οι φλόγες πλησιάζουν σπίτια στα προάστια της πόλης. Οι πυροσβέστες δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στη διάσωση των πολιτών.

Για τον καύσωνα που συνδυάζεται με ισχυρούς ανέμους ευθύνεται ένα σύστημα καιρού που σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας φτάνει στη χώρα από τον Ινδικό ωκεανό. Το σύστημα είναι γνωστό ως δίπολο.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.