Διαβάστε πώς το Ιράν παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις μέσω Τουρκίας

Εκατοντάδες Ιρανοί ίδρυσαν μέσα στο 2019 εταιρείες στην Τουρκία για να αποφύγουν τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους.

Όπως μεταδίδει η σαουδαραβική εφημερίδα «Arab News», οι Ιρανοί είναι οι πρώτοι στην κατάταξη αλλοδαποί που ίδρυσαν εταιρείες στην Τουρκία τους πρώτους δέκα μήνες του 2019, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ένωσης Επιμελητηρίων της Τουρκίας.

Στις 10.682 νέες εταιρίες που ιδρύθηκαν στην Τουρκία από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, περισσότερες από 800 είναι ιρανικές, με τις 772 να είναι ΕΠΕ.

«Σημαντικός αριθμός ιδρύθηκαν για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις», δήλωσε γνωστός Τούρκος αναλυτής στο «Arab News».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι 821 ιρανικές επιχειρήσεις που άνοιξαν στην Τουρκία έχουν συνολικό κεφάλαιο 19,5 εκ. δολάρια, ένα ασήμαντο ποσό για τη σύσταση μιας εταιρείας υπό κανονικές συνθήκες, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για εταιρείες βιτρίνα για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.

Από αυτές οι 677 έχουν έδρα την Κωνσταντινούπολη και οι υπόλοιπες την Άγκυρα, την Αττάλεια, την Προύσα, τη Σμύρνη, τη Βαν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και τη Μερσίνα.

Με τις εταιρείες αυτές οι Ιρανοί αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται στις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και επιθυμεί να τριπλασιάσει το ετήσιο εμπόριο με το Ιράν στα 30 δισ. δολάρια.

Οι κεντρικές τράπεζες Τουρκίας και Ιράν συμφώνησαν τον Οκτώβριο να συναλλάσσονται στα εθνικά τους νομίσματα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.