Λιποτακτούν οι αξιωματικοί του GNA – Άγριες μάχες εντός της Τρίπολης, δεν κάνουν βήμα οι φιλότουρκοι – Επέλαση LNA στην πόλη

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ξεκίνησαν να τρέπονται σε φυγή από την Τρίπολη αξιωματικοί του κυβερνητικού στρατού της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Nasser Ammar και των ανδρών του, οι οποίοι στελέχωναν σημαντικό κομμάτι των φιλοτουρκικών δυνάμεων.

Η προέλαση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στην πρωτεύουσα της χώρας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ, ο οποίος εκτός από τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας, αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια και από πέντε ακόμα χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ.

Οι δυνάμεις του GNA επιχείρησαν να εξαπολύσουν μια ισχυρή επίθεση σε επαρχιακές περιοχές υπό τον έλεγχο του LNA, κατορθόνωντας να καταλάβουν την περιοχή Dawun. Σε αυτό το σημείο ο LNA απώθησε τις κυβερνητικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνοντας την περιοχή και εξαπέλυσε μια σκληρή αντεπίθεση με αποτέλεσμα την πλήρη υποχώρηση των κυβερνητικών/φιλοτουρκικών δυνάμεων της Τρίπολης.

Σύμφωνα με αναφορές έγκυρων κοινωνικών δικτύων που πρόσκεινται στον Χαφτάρ, αν και παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, αναφέρουν πως κατά την αντεπίθεση του LNA, οι πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Σαράζ υπέστησαν σημαντικές απώλειες μετά από αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός νεκρών ή/και τραυματιών.

Όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα νωρίτερα, ο LNA, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, έχει αναπτύξει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir S1 στην Τρίπολη, αναμένοντας την άφιξη τουρκικών μαχητικών F-16. Σύμφωνα με περαιτέρω πληροφορίες, εξετάζεται και το σενάριο τουρκικής απόβασης στην παράκτια πόλη Μισράτα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέντ αλ Μισμάρι, ανακοίνωσε ότι στην Μισράτα, οι τζιχαντιστές και οι λοιποί, προετοιμάζουν το έδαφος για απόβαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με μεγάλο αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Επιπλέον, τα Pantsir-S1 αναπτύχθηκαν από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην πρωτεύουσα της χώρας, στις περιοχές που καταλήφθηκαν πρόσφατα και αποτελεί ένα τρομερό όπλο όχι μόνο ενάντια στις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλά και ενάντια στα τουρκικά μαχητικά F-16.

Είναι εμφανές πλέον πως ο θρίαμβος του Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεών του δεν απέχει πολύ, και οι Τούρκοι βιάζονται να «μπαλώσουν» τα κενά στη στρατηγική τους αναφορικά με τη Λιβύη, ωστόσο όλα μοιάζουν προδιαγεγραμμένα και η ήττα των φιλότουρκων της Τρίπολης θα είναι συντριπτική.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.