Η Αίγυπτος καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης… Όλοι στο παιχνίδι

Η Αίγυπτος καταδικάζει την υπογραφή δύο μνημονίων συμφωνίας (MoU) από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε δήλωσή του την Πέμπτη.

«Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες, «δήλωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και αντιπροσωπείες διαφόρων περιοχών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι οι συμφωνίες με άλλες χώρες θεωρούνται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat» είπε.

«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν έχουν καμία επίδραση ή αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της συνολικής λύσης της κρίσης της Λιβύης με τρόπο που προστατεύει την ενότητα της χώρας και αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.

Το υπουργείο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Αιγύπτου για το πώς τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες της Λιβύης στο Βερολίνο.

http://english.ahram.org.eg/News/356811.aspx

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.