Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στην Αλβανία – Η στιγμή της κατάρρευσης κτιρίου στο Δυρράχιο

Το απόγευμα της Τετάρτης η Αλβανία ταρακουνήθηκε από άλλον έναν ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Ήταν ένας από τους δεκάδες μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί έπειτα από τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν τη γειτονική χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ένα κτίριο τεσσάρων ορόφων στο Δυρράχιο, το οποίο ήδη είχε υποστεί ζημιές, να καταρρέει ολοκληρωτικά έπειτα από έναν μετασεισμό.

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο.

Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 700, ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 εγκλωβισμένους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό. Μεταξύ εκείνων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια είναι τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.

Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις- καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.

“Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ.Ανδρεας Μάρτος.

Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).

Ανασύρθηκε ζωντανός έπειτα από 21 ώρες στα συντρίμμια

Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας εικοσιπεντάχρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “ΑΤΑ”. Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.