ΤΙ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΝΔΡΙΚΟ μόριο στα αγάλματα αρχαίων Ελλήνων (φωτό)

Τα φημισμένα γλυπτά των αρχαίων Ελλήνων αποτελούν φάρο πολιτισμού δεκάδες αιώνες μετά την δημιουργία τους, καθώς η αρτιότητα αλλά κι αίσθηση μεγαλοπρέπειας που αποπνέουν έχουν μείνει ανέγγιχτα από το πέρασμα του χρόνου.

Θεοί των αρχαίων Ελλήνων, ήρωες, φιλόσοφοι, πολεμιστές και βασιλιάδες πήραν μορφή χάρη στο ταλέντο, την έμπνευση και την μαστοριά των γλυπτών της αρχαίας Ελλάδας, ενώ το μέγεθος κι επιβλητικότητά τους μαγεύει τον θεατή από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Αποτέλεσμα εικόνας για θησεας αγαλμα

 

Τα σώματα των προσώπων που απεικονίζονται στα αγάλματα εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυμνασμένα και ρωμαλέα, ωστόσο ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ανδρικού σώματος εμφανίζεται καθολικά «ριγμένο» σε σχέση με τα υπόλοιπα και δεν είναι άλλο από το ανδρικό μόριο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε καν που ξεχωρίζει, ενώ επισκιάζεται από όλα τα υπόλοιπα υπερτονισμένα σημεία του σώματος.

Το γεγονός, αυτό, έχει προκαλέσει ερωτήματα και απορίες, ωστόσο η εξήγηση πίσω από αυτή την πραγματικότητα είναι ακόμα μία απόδειξη ότι για τους αρχαίους προγόνους μας σημασία δεν είχε το «φαίνεσθαι» αλλά το «είναι».

«Βαρβαρισμός» η επίδειξη των γεννητικών οργάνων

Σύμφωνα λοιπόν με την φιλοσοφία πίσω από την φιλοτέχνηση των αγαλμάτων της αρχαίας περιόδου, η έννοια του ανδρισμού δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το μέγεθος των γεννητικών οργάνων του άντρα, αλλά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις ο υπερτονισμός των ανδρικών προσόντων θεωρούνταν χυδαιότητα και ιδίον των «βαρβάρων», οι οποίοι φρόντιζαν να τα αναδεικνύουν και να τα επιδεικνύουν με κάθε ευκαιρία.

Αποτέλεσμα εικόνας για απόλλωνας αγαλμα

Στον αντίποδα, οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν ότι το μέγεθος του ανδρικού οργάνου ήταν στοιχείο ανδρισμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αρχαίων τραγωδιών και κωμωδιών η επίδειξη του ανδρικού μορίου ή ο υπερτονισμός του μεγέθους του (τεράστιοι φαλλοί) ήταν απόδειξη ανοησίας, έλλειψης γνώσης αλλά και αμάθειας.

Απόδειξη πνευματικής υπεροχής το μικρό μόριο

Ένας ακόμη λόγος, πάντως, που οι αρχαίοι γλύπτες «έριχναν» σε μέγεθος τα γεννητικά όργανα ήταν κι η πρόθεσή τους το μάτι του θεατή να μην πέσει πάνω σε κάτι επουσιώδες αλλά να δώσει την δέουσα βαρύτητα στα υπόλοιπα στοιχεία της ανδρικής προσωπικότητας, όπως η γνώση, η άσκηση του σώματος και του νου.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, αρκετά από τα αγάλματα που απεικόνιζαν τον Δία, Πατέρα των Θεών του Ολύμπου, με εξαιρετικά μικρό μόριο, με στόχο να τονιστεί η εξυπνάδα, η δύναμη κι η υπεροχή του έναντι όλων των υπολοίπων.

Αποτέλεσμα εικόνας για διας θεος αγαλμα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για τους αρχαίους Έλληνες, βασικό συστατικό του άντρα δεν ήταν το μέγεθος του μορίου τους, αλλά η δυνατότητα απόκτησης δυνατών και άξιων τέκνων, γεγονός που σίγουρα (όπως απέδειξε και η επιστήμη) δεν συνδέεται με το μέγεθος των γεννητικών οργάνων, ενώ για πολλούς το μικρό ανδρικό μόριο είχε ταυτιστεί με την έννοια της αριστοκρατικότητας, της μεγαλοπρέπειας και πολιτιστικής και πνευματικής υπεροχής.

Πηγή: https://seleo.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.