Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Έδειξαν σε διπλωμάτες χάρτη με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Χάρτη έδειξαν στους ξένους διπλωμάτες που κάλεσαν για briefing στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών οι Τούρκοι διπλωμάτες, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με το CNΝTurk, κλήθηκαν για πρώτη φορά στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα για να τους εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο και στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ο Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο: Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης. Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος ‘αδειοδότησε’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας. Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Όπως σημειώνει το CNNTurk, οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται (γκρίζες περιοχές) στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες και που η Τουρκία το θεωρεί απαράδεκτο. Στις περιοχές αυτές που ‘συμπίπτουν’, σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην παίρνει θέση.

Για το Barbaros οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει δανειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος.

Πηγή πληροφοριών: sigmalive.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.