Bloomberg: Ο Ερντογάν οργάνωσε εγκληματικό σχέδιο ανταλλαγής χρυσού με τρόφιμα με το καθεστώς Μαδούρο

Εκπληκτική έρευνα δημοσιογράφων του Bloomberg αποκαλύπτει οργανωμένο σχέδιο ανταλλαγής χρυσού με τρόφιμα μεταξύ του Ταγιπ Ερντογάν και του Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο βασίζεται σε ένα πολύπλοκο εγκληματικό δίκτυο στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες.

Στο σχέδιο αναφέρθηκε και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριδα).

«Το καθεστώς του Μαδούρο και η Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός γερουσιαστής και η Τουρκία δημιούργησαν ένα σύστημα συναλλαγών που πλούτισε την εγκληματική οικογένεια» του προέδρου της Βενεζουέλας, σημειώνει ο γερουσιαστής και προσθέτει:

  • «Τώρα, ερευνητές από τουλάχιστον τρεις χώρες εξετάζουν αυτό το εγκληματικό σχέδιο που βασίζεται στον χρυσό που έχει κλαπεί από τη Βενεζουέλα και το εμπόριο τροφίμων με τον Ερντογάν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ερευνητές ανέφεραν ότι το εμπόριο χρυσού και τροφίμων της Βενεζουέλας με την Τουρκία εξελίχθηκε σε ένα πολύπλοκο σχέδιο που βασίζεται σε ένα εγκληματικό δίκτυο.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, οι αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καράκας οδήγησαν σε ένα εμπορικό σχέδιο για ανταλλαγή χρυσού και τροφίμων που επέτρεψαν στον Νικολά Μαδούρο να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

  • “Η Βενεζουέλα βρίσκει πλέον την επιχειρηματική της εταιρική σχέση με την Τουρκία στα σώματα πολλών οργανισμών επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο. Οι ανακριτές από τουλάχιστον τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, πιστεύουν ότι το εμπόριο χρυσού της Βενεζουέλας και το εμπόριο τροφίμων με την Τουρκία έχει εξελιχθεί σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα που βασίζεται σε ένα ποινικό αδίκημα “, ανέφερε το Bloomberg.

Ένας Κολομβιανός που ονομάζεται Alex Nain Saab Moran, ο οποίος σύμφωνα με τους ανακριτές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες του καθεστώτος του Μαδούρο, πιστεύεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του εγκληματικού δικτύου, ανέφερε το Bloomberg.

Το όνομα του Saab εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια σε σχέση με τις έρευνες διακίνησης ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική. Τους τελευταίους μήνες, το όνομά του επανεμφανίστηκε σε σχέση με το εμπόριο χρυσού και τροφίμων μεταξύ Βενεζουέλας και Τουρκίας, ανέφερε το Bloomberg. Τέσσερα άτομα εξοικειωμένα με τις ποινικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η Τουρκία χρησιμοποιείται για τη νομιμοποίηση εσόδων από δωροδοκία και την αποφυγή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

  • Σύμφωνα με την Luisa Ortega Díaz, πρώην γενική εισαγγελέα της Βενεζουέλας, που ζει τώρα αυτοεξόριστη στη Μπογκοτά, ο Saab και οι συνεργάτες του έχουν μεταφέρει τη βάση των επιχειρήσεων τους στην Τουρκία μετά από έρευνες που ξεκίνησαν στην Κολομβία. Το σύστημα ανταλλαγής χρυσού με τρόφιμα είναι μία πολυεθνική απάτη πολλών εταιρειών που σκοπεύει να συγκαλύψει τη ροή χρημάτων και αγαθών, ανέφεραν ερευνητές που εργάζονται για την Ortega στην Μπογκοτά.

Ο χρυσός αποστέλλεται στην Τουρκία και μετατρέπεται σε μετρητά για να πληρωθούν τα τρόφιμα. Όμως μόνο κάποια τρόφιμα αποστέλλονται από την Τουρκία, καθώς μεγάλο μέρος προέρχεται από το Μεξικό. Πριν αποσταλούν στη Βενεζουέλα, η αξία τους διογκώνεται, επιτρέποντας σε όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα να αποκομίσουν χρήματα από τις συναλλαγές, εξήγησε ο Carlos Paparoni, αντιπολιτευόμενος νομοθέτης στη Βενεζουέλα, ο οποίος μελέτησε τα αρχεία πληρωμών, τα συμβόλαια και τα εταιρικά έγγραφα που σχετίζονται με το εμπόριο.

Οι εταιρείες που έχει συστήσει ο Saab για τις συμβάσεις τροφίμων έχουν ενσωματωθεί στο Μεξικό, τη Βενεζουέλα, το Χονγκ Κονγκ και την Τουρκία, ανέφεραν ο Paparoni και οι ανακριτές στην Κολομβία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ομάδα Grand, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 στο Χονγκ Κονγκ και μετακόμισε στο Μεξικό το 2017, μετέφερε ένα συμβόλαιο κρατικής διατροφής στη Βενεζουέλα τον Απρίλιο του 2018 σε μια Τουρκική εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη, την Mulberry Proje Yatirim AS.

  • Η Mulberry εκπροσωπείται από άτομα που εκπροσωπούνται σε άλλες εταιρείες που σχετίζονται με τον Saab, είπε στο πρακτορείο ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εξοικειωμένος με μια συνεχιζόμενη ποινική έρευνα από την κολομβιανή Εθνική Αστυνομία. Ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τις έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι τουλάχιστον μία άλλη εταιρεία συνδεδεμένη με την εταιρεία του Saab έχει επίσης παραδώσει συμβόλαια για την προμήθεια τροφίμων από την Τουρκία.

Ο Μαδούρο «έκλεψε» την επιχείρηση χρυσού από τα χέρια του κράτους και την έθεσε κάτω από τον έλεγχο του Saab, ανέφερε ένας νομοθέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Ανακοίνωσε μια κοινοπραξία που ονομάζεται Mibiturven, μεταξύ της κρατικής εταιρείας Minerven και μιας τουρκικής εταιρείας εξόρυξης Marilyns Proje Yatirim AS, η οποία σύμφωνα με τους ανακριτές στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα ελέγχεται επίσης από τον Saab και τους συγγενείς του, ανέφερε ο Bloomberg.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται επίσης ότι οι συμφωνίες της Βενεζουέλας και της Τουρκίας για τον χρυσό έχουν «ριζώσει» σε συνεργασία με το Ιράν και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας της Μέσης Ανατολής, ανέφερε το Bloomberg. Οι υποψίες επικεντρώνονται στον Tareck el Aissami, έναν έμπιστο του Τσάβεζ και του Μαδούρο, οι οποίοι σύμφωνα με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ συνεργάστηκαν με ομάδες που συνδέονται με ένα μεγαλύτερο διεθνές σχέδιο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που βοήθησε στη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ.

  • Ο El Aissami, τον οποίο ο Μαδούρο διόρισε αντιπρόεδρό του τον Ιανουάριο του 2017, είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι στην Τουρκία. Ο El Aissami και ο Ερντογάν συναντήθηκαν για άλλη μια φορά τον Ιανουάριο, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας πάγωσε 1,56 δισ. δολάρια των αποθεμάτων χρυσού που κατέχει το καθεστώς της Βενεζουέλας κατόπιν αιτήματος αξιωματούχων των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη κατηγόρησε τον el Aissami ότι παραβίασε τις κυρώσεις οι οποίες του επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ το 2017 με τη ναύλωση αμερικανικών ιδιωτικών αεροπλάνων με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Βενεζουέλα και η Τουρκία δεν φαίνεται να υποχωρούν. Τα τρόφιμα που προορίζονται για το πρόγραμμα CLAP εισρέουν στο λιμάνι της πόλης La Guaira, κοντά στο Καράκας, με περίπου οκτώ φορτία πλοίου 10.000 τόνων το μήνα, κυρίως μέσω τριών παλαιών πλοίων που ανήκουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τα έγγραφα αποστολής. Το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων συνεχίζει να προέρχεται από τις ίδιες μεξικανικές εταιρείες που παρείχαν τις προηγούμενες αποστολές της Saab. Τα τρόφιμα από την Τουρκία μεταφέρονται μέσω της Δομινικανής Δημοκρατίας “, ανέφερε το Bloomberg.

  • Την εξαιρετική έρευνα για το πρακτορείο Bloomberg έκαναν οι δημοσιογράφοι Michael Smith, Monte Reel, Fabiola Zerpa, Ben Bartenstein, Patricia Laya, Ethan Bronner, και Ezra Fieser

Πηγή: HellasJournal.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.