7 πολιτικοί που δικάστηκαν για σεξουαλικά σκάνδαλα

Ιστορικά, έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες περιπτώσεις προέδρων χωρών που είδαν την καριέρα τους να κατακρημνίζεται, εξαιτίας της προσωπικής τους ζωής. Πιο συγκεκριμένα, ένα σεξουαλικό σκάνδαλο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, έγραψε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτό το βιβλίο, καθώς έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, στην ιστορία της χώρας.

Ενώ μόνο την τελευταία διετία το όνομα του πρωταγωνιστούσε σε πολλά άλλα -πάσης φύσεως- σκάνδαλα, οι εισαγγελείς δεν είχαν καταφέρει να βρουν αδιάσειστα στοιχεία για να τον θέσουν προ των ευθυνών του, ενώπιον δικαστηρίου.

Τελικά, μια βραδιά που μοιράστηκε ο Τραμπ με την πορνοστάρ, Stormy Daniels το 2006 και ο τρόπος που μεθοδεύτηκε η εξασφάλιση της σιωπής της, όταν εκείνος αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο τον θέτουν αντιμέτωπο με εγκληματικές κατηγορίες.

Ενώ ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, δεν είναι ο πρώτος Πλανητάρχης που καταστράφηκε πολιτικά, εξαιτίας σεξουαλικού σκανδάλου.

Ή το πρώτο σημαίνων πολιτικό πρόσωπο χώρας που εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη, μετά δικαστική περιπέτεια που αφορούσε και σεξουαλικής φύσεως σκάνδαλο. Ενίοτε και σεξουαλικό έγκλημα.

Ας δούμε τις βασικές σημειώσεις αυτής της λίστας.

Tζον Προφιούμο

O Tζον Προφιούμο, το 1969.
O Tζον Προφιούμο, το 1969. ASSOCIATED PRESS

Το σκάνδαλο του 1963 με όνομα “The Profumo Affair” είναι ό,τι λέει: η σχέση του Τζον Προφιούμο, υπουργού πολέμου της Μεγάλης Βρετανίας με την 19χρονη Κριστίν Κίλερ, ένα νεαρό μοντέλο και χορεύτρια σε καμπαρέ, η οποία είχε σχέσεις με τον σοβιετικό ναυτικό ακόλουθο, Γιεβγκένι Ιβανόφ.

Εν αντιθέσει με τα άλλα σεξουαλικά σκάνδαλα που στοίχισαν μόνο προσωπικές καριέρες, αυτό ‘έριξε’ την συντηρητική κυβέρνηση του Χάρολντ Μακμίλαν.

Ο -παντρεμένος με την ηθοποιό Βάλερι Χόμπσον– Προφιούμο και η Κίλερ γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι πλούσιου socialite του Λονδίνου. Η σχέση του διήρκεσε μόλις λίγες εβδομάδες. Είχε τελειώσει όταν αποκαλύφθηκε.

Προκάλεσε σάλο καθώς η Κίλερ φερόταν να έχει την ίδια περίοδο σχέση τον στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης.

Τέθηκε έτσι, θέμα εθνικής ασφάλειας.

Ο Προφιούμο δεν άργησε να κατηγορηθεί για ‘εσχάτη προδοσία’. Δεν βοήθησε ότι σε πρώτο χρόνο αρνήθηκε τη σχέση, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων. Ακολούθησε αστυνομική έρευνα που εξέθεσε την αλήθεια -και το ψέμα του πολιτικού.

Οι πολιτικές διαστάσεις ήταν τέτοιες που επλήγη η αξιοπιστία των Συντηρητικών. Ο Μακμίλαν παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1963, επικαλούμενος λόγους υγείας. Ένα χρόνο μετά ‘πήραν’ τις εκλογές οι Εργατικοί.

Στην αυτοβιογραφία της, η Κίλερ έγραψε ότι ο κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο socialite που σου έλεγα νωρίτερα, ονόματι Στίβεν Ουάρντ.

Κριστίν Κίλερ-πρωταγωνίστρια στο σκάνδαλο του Προφιούμο
Κριστίν Κίλερ-πρωταγωνίστρια στο σκάνδαλο του Προφιούμο AP PHOTO/FILE

Αυτός ήταν που της είχε ζητήσει να εξασφαλίσει πληροφορίες από τον υπουργό, για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία. Κατήγγειλε πως τα media τη χρησιμοποίησαν, για να παραμείνουν άγνωστα τα μεγάλα κενά στη βρετανική ασφάλεια.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ουάρντ οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία εσόδων από ανήθικες δραστηριότητες -συνδέθηκε και με άλλα σεξουαλικά σκάνδαλα. Αυτοκτόνησε ενώ η δίκη του είχε μπει στην τελική ευθεία. Κρίθηκε ένοχος, για ‘ανήθικα κέρδη’ που αποκόμιζε μέσω της Κίλερ και της φίλης της, Μάντι Ράις Ντέιβις.

Η Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και έμεινε εννέα μήνες στη φυλακή.

Ο Προφιούμο τελικά, δεν είχε αποκαλύψει το παραμικρό στην Κίλερ, όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα που έγινε.

Ρίτσαρντ Νίξον

Ο Ρίτσαρντ Νίξον χαιρετάει τους συνεργάτες του, λίγο πριν αναχωρήσει με το Marine One από τον Λευκό Οίκο, την ημέρα της επίσημης παραίτησής του από το προεδρικό αξίωμα (9/8/1974).
Ο Ρίτσαρντ Νίξον χαιρετάει τους συνεργάτες του, λίγο πριν αναχωρήσει με το Marine One από τον Λευκό Οίκο, την ημέρα της επίσημης παραίτησής του από το προεδρικό αξίωμα (9/8/1974). Ⓒ 1974 CHICK HARRITY/ASSOCIATED PRESS

Το Watergate (1974) παραμένει το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ήταν αυτό που τελικά, οδήγησε τον Ρίτσαρντ Νίξον στην παραίτηση. Έχει γίνει βιβλία, ντοκιμαντέρ, σίριαλ και ταινίες, καθώς διαθέτει πλούσια γκάμα στοιχείων που ‘κρατούν’ το ενδιαφέρον ενός αναγνώστη ή θεατή.

Όπως διαπίστωσε το FBI σε έρευνα που έκανε, μεταξύ όσων έκανε ο Νίξον ήταν η λάθος χρήση πόρων της καμπάνιας του: χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για να πληρώνει προσωπικά έξοδα.

Όπως τα δώρα προς την Μαριάνα Λιού, η οποία εργαζόταν στην υποδοχή του Opium Den στο Hilton του Χονγκ Κονγκ. Εκεί γνώρισε τον Νίξον και σύναψαν σχέση (ο πρόεδρος έκανε πάντα μια στάση στο Χονγκ Κονγκ, όταν ταξίδευε στην Ασία).

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την προσωπική ζωή του κατά τα άλλα συντηρητικού πολιτικού, αλλά ότι μπορεί να αποκαλύπτει μυστικά στην Κινέζα φίλη του.

Για την ιστορία, σύμφωνα με τις καταθέσεις της Λιού δεν έκαναν ποτέ σεξ. Δεδομένα ωστόσο, ο Νίξον της έκανε ακριβά δώρα, ενώ την φιλοξένησε τρεις φορές στο Λευκό Οίκο. Επίσης, εκείνη επισκεπτόταν τον τάφο του.

Ουίλμπορ Μιλς

O Oυίμπορ Μιλς και με Φαν Φοξ, το Δεκέμβριο του 1974, μετά την εμφάνιση της καλλιτέχνιδος.
O Oυίμπορ Μιλς και με Φαν Φοξ, το Δεκέμβριο του 1974, μετά την εμφάνιση της καλλιτέχνιδος. AP

Το σκάνδαλο με το όνομα “Fanne Foxe” ήταν ένα από τα σεξουαλικά/πολιτικά σκάνδαλα που απήλαυσαν της μεγαλύτερης κάλυψης των αμερικανικών media τη δεκαετία του ‘70.

Η δυναμική του ήταν τέτοια που η πρωταγωνίστρια υπήρχε έως τη δεκαετία του 2000 σε λίστες με τις ‘10 κορυφαίες ερωμένες’. Επρόκειτο για την Άναμπελ Μπατιστέγια, aka Φαν Φοξ, όνομα με το οποίο έκανε καριέρα ως στρίπερ. Το παρατσούκλι της ήταν “η αργεντίνικη φωτοβολίδα”.

Για μια εβδομάδα εμφανίσεων σε κλαμπ της Ουάσινγκτον, έπαιρνε 500 δολάρια. Η σημερινή τους αξία είναι 3.051.

Το βασικό μέλος του σκανδάλου ήταν ο Ουίμπορ Μιλς, εκ των πιο ισχυρών μελών του Κογκρέσου εκείνη την εποχή, εκπρόσωπο των Δημοκρατικών από το Άρκανσας που είχε ζήσει 18 θητείες και έγραψε τεράστιους νόμους για τους φόρους.

Στα 65 ήταν υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο, παντρεμένος και παππούς. Είχε συμπληρώσει ένα χρόνο παρέα με μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Και όπως έμαθαν όλοι στις 2 τα ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου του 1974, όταν περιπολικό σταμάτησε τη λιμουζίνα του γιατί παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη, είχε σχέση με την τότε 38χρονη μητέρα τριών παιδιών.

Για την ακρίβεια, η Φοξ βγήκε πανικόβλητη από το όχημα, φώναζε στα αγγλικά και τα ισπανικά και πήδηξε στο Tidal Basin, τεχνητή δεξαμενή που βρίσκεται στον ποταμό Πότομακ και το Κανάλι της Ουάσινγκτον.

Από εκεί την έβγαλαν αστυνομικοί. Εκείνη έκανε και μια δεύτερη προσπάθεια, τα όργανα την σταμάτησαν και της έβαλαν χειροπέδες, πριν την οδηγήσουν στο αυτοκίνητο. Σε αυτό βρήκαν τον Μιλς, μαζί με άλλους. Όλοι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Μιλς είχε γρατζουνιές στο πρόσωπο και αιμορραγία από τη μύτη. Η Φοξ είχε μώλωπες στα μάτια.

Όλα αυτά δεν θα τα μάθαινε κανείς (η αστυνομία δεν έκανε κάποια διαδικασία), αν δεν ήταν στο σημείο του συμβάντος ένας εικονολήπτης, ο οποίος κατέγραψε τα πάντα.

Παρ’ όλα αυτά, έστω και οριακά ο Μιλς πήρε το χρίσμα για την 19η θητεία του. Μετά μαζεύτηκαν πολλά τα στοιχεία για τον αλκοολισμό του και τη σχέση του με τη Φοξ, που μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης, παραιτήθηκε από την προεδρική θέση της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων και δεν έθεσε ποτέ ξανά υποψηφιότητα.

Η Φοξ εκμεταλλεύτηκε τη δημοσιότητα, αλλάζοντας το παρατσούκλι της σε “Tidal Basin Σεξοβόμβα”. Είδε και τον εβδομαδιαίο μισθό της να εκτοξεύεται στα 21.357 δολάρια.

Μπιλ Κλίντον

Το Monicagate ήταν το πρώτο σεξουαλικό ατόπημα προέδρου που έγινε βιβλία, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ και ταινίες, αφότου οδήγησε τον πρωταγωνιστή στην έξοδο από το Λευκό Οίκο. Δηλαδή, τον Μπιλ Κλίντον που είχε ανάρμοστη επαφή με την 22χρονη -τότε- Μόνικα Λεβίνκσι, το 1998.

Και 20 χρόνων να είσαι, θα έχεις ακούσει για τον περιβόητο λεκέ που ‘έριξε’ τον Κλίντον.

Ο τότε πρόεδρος αρνήθηκε όσο μπορούσε πως είχε κάνει σεξ με την εκπαιδευόμενη του γραφείου του, πριν ομολογήσει τα πάντα σε ζωντανή μετάδοση.

Είχαν μεσολαβήσει δεκάδες δημοσιεύματα και πολλές έρευνες επίσημων αρχών που προφανώς και είχαν βρει πολλά στοιχεία.

Εν αντιθέσει με τη Μαριάνα Λιου, η Λεβίνσκι συνεργάστηκε στο 1000% με το FBI, καθώς όπως έχει πει “με απειλούσαν πως διαφορετικά θα κατέληγα στη φυλακή”. Έτσι κυκλοφορούσε με έναν κοριό πάνω της που κατέγραφε τα πάντα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν πρέπει να μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες της διετούς αυτής σχέσης.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι AP

O πρόεδρος της Ιταλίας τις περιόδους 1994-1995, 2001-2006 και 2008-2011 πέρασε στην ιστορία ως “ο άνθρωπος που -καταλαβαίνεις τι- μια ολόκληρη χώρα”. Τίτλος που διάλεξε το Economist για το εξώφυλλο της ημέρας που γράφτηκε ο επίλογος της πολιτικής ζωής του Μπερλουσκόνι.

Δεν πρέπει να υπήρξε κάτι που να υπάρχει στο βιβλίο “τι δεν πρέπει να κάνει ένας πρόεδρος” που να μην το έκανε.

Από ψευδορκίες, συμμετοχή σε μυστικές οργανώσεις, σχέσεις με τη μαφία, δωροδοκίες, οικονομικά, αλλά και σεξουαλικά σκάνδαλα.

Για όλα αυτά, ο ίδιος είχε πει το 2009 “η πραγματική ιταλική ανωμαλία δεν είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι οι κομμουνιστές εισαγγελείς και οι κομμουνιστές δικαστές στο Μιλάνο, που έχουν επιτεθεί εναντίον του κατ’ επανάληψη αφότου ο ίδιος κατήλθε στον πολιτικό στίβο και αποφάσισε να προσβάλει την εξουσία των κομμουνιστών”.

Mετά, έγραψε και βιβλίο, στο οποίο προφανώς και είχε ένα λόγο για όλα -ενώ κάποιοι του επέτρεπαν με συνέπεια να παραμένει πάντα ο εαυτός του.

Μόσε Κατσάφ

O Mόσε Κατσάφ, κατά την έξοδο του από το δικαστήριο μετά την καταδίκη του.
O Mόσε Κατσάφ, κατά την έξοδο του από το δικαστήριο μετά την καταδίκη του. AP

Ανέλαβε την προεδρία του Ισραήλ το 2000. Το 2007 ανακοίνωσε την παραίτηση του. Προηγουμένως, είχε δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης, για να αποφύγει πιο σοβαρές κατηγορίες -για άλλα σεξουαλικά αδικήματα.

Πήρε πίσω την ομολογία το 2008 και το 2009 του ασκήθηκε δίωξη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορίες για βιασμό χρονολογούνται από τον Απρίλιο του 1998, όταν η πρώην υπάλληλος που περιγράφεται ως ‘Γυναίκα’ Α ισχυρίστηκε ότι την βίασε πρώτα στο γραφείο του υπουργείου Τουρισμού και αργότερα σε ένα ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ.

Εκείνος επέμεινε ότι η γυναίκα τον εκβίαζε και επειδή δεν έκανε ό,τι ήθελε, πήγε στην αστυνομία και ισχυρίστηκε πως της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Οι περαιτέρω κατηγορίες αφορούσαν ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση δύο γυναικών το 2003 και το 2005, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Το 2011 καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης και παρέδωσε το διαβατήριο του.

Tζέικομπ Ζούμα

Ο Τζέικομπ Ζούμα με τους δικηγόρους του, το Γενάρη του 2022, στη δίκη του για διαφθορά.
Ο Τζέικομπ Ζούμα με τους δικηγόρους του, το Γενάρη του 2022, στη δίκη του για διαφθορά. AP

Το μέλος της φυλής των Ζουλού υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Νότιας Αφρικής, ενώ είχε χαρακτηριστεί ‘ήρωας’ του αγώνα κατά του καθεστώτος του Απαρχάιντ.

Έγινε αντιπρόεδρος το 2009. Διατήρησε τη θέση έως το 2018, όταν ενώ κυκλοφορούσε ως το φαβορί για επόμενος πρόεδρος, αποχώρησε ως κατηγορούμενος πάσης φύσεως σκανδάλων, με τη λίστα να ξεκινά από τη διαφθορά και να συνεχίζεται με το βιασμό.

Ο πατέρας 16 έως 18 παιδιών που απέκτησε από πέντε συζύγους (οι Ζουλού επιτρέπουν την πολυγαμία) κατηγορήθηκε από 31χρονη φίλη της οικογενείας του, ακτιβίστρια, φορέα του ιού HIV.

Η γυναίκα φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Ζούμα και, όπως κατήγγειλε, ενώ κοιμόταν στον ξενώνα, εκείνος μπήκε στο δωμάτιο, την ξύπνησε και της ζήτησε να του κάνει μασάζ. Όταν αυτή αρνήθηκε, τη βίασε.

Ο πολιτικός υποστήριξε πως όλα έγιναν συναινετικά, στο δωμάτιο του.

“Μου έστελνε σήματα όλο το βράδυ πως με ήθελε, αφού φορούσε φούστα και καθόταν απέναντι μου, χωρίς να ‘χει σταυρώσει τα πόδια.της.

Ως παραδοσιακός άνδρας, ένιωσα υποχρεωμένος να κάνω σεξ μαζί της, καθώς μου έδειχνε ξεκάθαρα ότι το θέλει. Αν δεν το έκανα, θα παραβίαζα τα δικαιώματα της.

Είπε και κάτι ακόμα χειρότερο: πως είχε μικρό κίνδυνο να προσβληθεί από τον ιό του AIDS, επειδή είχε κάνει ντους μετά το σεξ. Δήλωση που εξόργισε ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές για το AIDS σε ένα έθνος όπου περισσότεροι από ένας στους 7 ενήλικες ήταν θετικοί στον H.I.V., ενώ η συχνότητα βιασμών ήταν από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Για την ιστορία, ο Ζούμα αθωώθηκε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.