Ουκρανία: 2.000 υπερασπιστές του Azovstal παραμένουν αιχμάλωτοι πολέμου

Περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες υπερασπιστές του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη τελούν ακόμη σε αιχμαλωσία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 700 παραστρατιωτικών νεοναζί του Τάγματος Αζόφ.

Αυτό ανέφερε η σύζυγος του διοικητή του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ, του «Ήρωα της Ουκρανίας» Ντένις Προκοπένκο, Κατερίνα, κατά τη διάρκεια της τιμητικής διάλεξης του Φόρουμ Ασφάλειας του Κιέβου την Ημέρας της Ενότητας της Ουκρανίας.

«Μεταξύ αυτών [των αιχμαλώτων], υπάρχουν πολλοί τραυματίες από τις ημέρες [της πολιορκίας] του Azovstal ή από βασανιστήρια.

»Υπάρχουν επίσης πολλές γυναίκες.

»Ζητώ από όλους να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες και να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση των ηρώων από την αιχμαλωσία, να συμμετάσχουν στην υποστήριξη των οικογενειών των νεκρών, υποστηρίξτε αυτούς που βγήκαν από την αιχμαλωσία, αυτούς που χρειάζονται αποκατάσταση», είπε η σύζυγος του Ντένις Προκοπένκο.

Η Κατερίνα Προκοπένκο υπενθύμισε ότι πριν την αιχμαλωσία τους, οι υπερασπιστές κράτησαν ηρωικά την άμυνα της Μαριούπολης για 86 ημέρες σε άνισες συνθήκες.

«Μπορούμε να μιλάμε για πολύ καιρό για τα εγκλήματα της Ρωσίας στη Μαριούπολη.

»Φανταστείτε ότι όλα τα εγκλήματα του κόσμου εντοπίζονται εκεί: λεηλασίες, βία, χρήση αμάχων ως ασπίδες, πυροβολισμοί εναντίον πολιτών, δολοφονίες αιχμαλώτων πολέμου επί τόπου», είπε.

Η σύζυγος του διοικητή του Τάγματος Αζόφ σημείωσε ότι οι σύζυγοι των αιχμαλώτων δημιούργησαν τον «Σύλλογο Οικογενειών των Υπερασπιστών του Azovstal» για να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των συζύγων τους.

«Και συνειδητοποίησα ότι η σημασία του γυναικείου απελευθερωτικού κινήματος δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

»Για τις ζωές των αγαπημένων, για την τιμωρία των ενόχων, οι γυναίκες που περιμένουν μπορούν να φτάσουν ακόμη και στον Άρη για να επιστρέψουν οι συγγενείς τους, να τιμωρήσουν τους ένοχους και να πετύχουν δικαιοσύνη».

Κάλεσε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να μην μείνει στην άκρη όταν η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση της Γενεύης και υποβιβάζει ακόμη και τους αιχμαλώτους πολέμου σε απευθείας μετάδοση.

«Η Μαριούπολη και το Άζοβσταλ έδειξαν σε όλο τον κόσμο τι μπορούν να κάνουν αυτοί που πιστεύουν στην πατρίδα και την ελευθερία της, που δεν θα προδώσουν ποτέ, που θα πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο για κάθε κομμάτι ουκρανικής γης.

»Οι ζωντανοί πρέπει να παλέψουν για τους πεσόντες, τους υγιείς για τους τραυματίες και τους ελεύθερους για τους κρατούμενους!» κατέληξε η Προκοπένκο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.