Περικοπές κονδυλίων 7,5 δισ. προς την Ουγγαρία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την περικοπή 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία αποφάσισε η Κομισιόν λόγω της αποτυχίας της χώρας να εφαρμόσει σταθερές μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη – μέλη, θα εξετάσει έως τις 19 Δεκεμβρίου την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να λάβει απόφαση.

Η Βουδαπέστη είχε προθεσμία έως τις 19 Νοεμβρίου για να «περάσει» 17 μεταρρυθμίσεις που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφύγει το πάγωμα.

«Ενώ έχουν αναληφθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες μεταρρυθμίσεις, η Ουγγαρία απέτυχε να εφαρμόσει επαρκώς κεντρικές πτυχές των αναγκαίων 17 διορθωτικών μέτρων… όπως είχε δεσμευτεί», ανέφερε η Επιτροπή.

«Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική της πρόταση της 18ης Σεπτεμβρίου να αναστείλει το 65% των αναλήψεων υποχρεώσεων για τρία επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, ύψους 7,5 δισ. ευρώ», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας

Ωστόσο, η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο της Ουγγαρίας για την ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας, ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η χώρα είναι το μόνο κράτος – μέλος που δεν έχει περάσει ακόμη το σχέδιό του.

Πάντως, οι Βρυξέλλες έθεσαν όρους: απαιτούν από τη Βουδαπέστη να επιτύχει 27 λεγόμενα «σούπερ ορόσημα» προκειμένου να εξασφαλίσει τα κονδύλια. Μάλιστα, οι 27 μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τα 17 μέτρα, που έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και νέους κανόνες για τον έλεγχο και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «τα βασικά ορόσημα πρέπει να εκπληρωθούν όλα πλήρως προτού η Ουγγαρία υποβάλει το αίτημα πληρωμής». «Εν ολίγοις, δεν θα εισρεύσουν κεφάλαια μέχρι να υλοποιηθούν σωστά τα βασικά ορόσημα», πρόσθεσε.

Εκβιασμός vs εκβιασμός

Η πρόταση της Επιτροπής έρχεται ενώ η Ουγγαρία συνεχίζει να «μπλοκάρει» κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε., όπως η εκταμίευση 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να ψηφίσουν για το αν θα εγκρίνουν τις δύο συστάσεις της Επιτροπής, με ειδική πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για να περάσουν και οι δύο ψηφοφορίες.

Οι ψηφοφορίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το νωρίτερο στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομίας θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ecofin, όπου η Βουδαπέστη έχει εμποδίσει την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου.

Τέτοια βέτο από τη Βουδαπέστη έχουν αποδοκιμαστεί ως εκβιασμός από άλλα κράτη μέλη και προσπάθειες της Ουγγαρίας να εξασφαλίσει παραχωρήσεις σε άλλους φακέλους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε κονδύλια της ΕΕ και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.