Τούρκος αξιωματούχος: Υπήρχε συντονισμός με ΗΠΑ και Ρωσία για το χτύπημα των Κούρδων

Ενώ η Τουρκία διεξήγαγε αεροπορικές επιχειρήσεις με στόχο τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και YPG στη βόρεια Συρία, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από ανώτερη τουρκική πηγή και δύο πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέστρεψε διάφορα μέρη στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Άιν αλ Αράμπ (Κομπάνι), και στόχους τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ με την αεροπορική επιχείρηση Γαμψό Ξίφος το Σαββατοκύριακο.

Στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Ως αντίποινα, χθες, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στις βολές που πραγματοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG από τη βόρεια Συρία προς το κέντρο της περιοχής Καρκαμίς.

Υπήρξε συντονισμός με Ρωσία και ΗΠΑ…

Ο εναέριος χώρος στη βόρεια Συρία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με άδεια στην Τουρκία.

Πηγή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του, είπε ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο υπό τον έλεγχο της Συρίας, της Ρωσίας ή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ωστόσο, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας και δύο πηγές από τη συριακή αντιπολίτευση (τουρκόφιλοι), που βρίσκονται σε επαφή με τον τουρκικό στρατό, ανέφεραν στο Reuters ότι πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από συριακό έδαφος υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG και η Άγκυρα επικοινωνούσε συγκεκριμένα με τη Ρωσία για αυτό το θέμα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είπε:

«Υπάρχουν περιοχές εναέριου χώρου στη Συρία υπό τον έλεγχο τόσο της Ρωσίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες στα σύνορα, τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Υπήρξε κάποιος συντονισμός με αυτές τις δύο χώρες», είπε.

Σύμφωνα με τα νέα του Reuters, ο συνταγματάρχης Abdulcabbar Akaidi από τη συριακή αντιπολίτευση, ο οποίος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, είπε ότι «Οι Τούρκοι ήταν σε συντονισμό με τους Ρώσους και τους Αμερικανούς, που είχαν τον έλεγχο των σχετικών τμημάτων του συριακού εναέριου χώρου».

Ετοιμάζεται η χερσαία επιχείρηση

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη Beyoğlu πριν από δύο εβδομάδες, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και YPG στη Συρία και το βόρειο Ιράκ.

Ενώ το τουρκικό πυροβολικό συνεχίζει να χτυπά στόχους του YPG στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να απόσχουν από αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, ζήτησε από την Τουρκία και άλλα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση.

Μία πηγή και δύο τουρκικές πηγές από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία δήλωσαν ότι ο «Συριακός Εθνικός Στρατός», που ενεργεί μαζί με τον τουρκικό στρατό, κλήθηκε να προετοιμαστεί για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

Μια στρατιωτική πηγή από τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στον Τύπο, είπε:

«Οι Τούρκοι ζήτησαν από όλους τους διοικητές που βρίσκονται σε άδεια να επιστρέψουν στις θέσεις τους, να παραμείνουν στη Συρία και να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους», αλλά δεν είπε καμία ανάθεση ή σχέδιο δράσης έχει ακόμη δοθεί.

Μια τουρκική πηγή ασφαλείας και ένας άλλος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσαν ότι προετοιμάζονται συριακά στρατιωτικά στοιχεία, αλλά δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Ο Πρόεδρος και πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια νέα διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση θα ξεκινήσει στη Συρία τον Μάιο, αλλά η επιχείρηση δεν ξεκίνησε. Ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η επίγεια επιχείρηση θα μπορούσε να ακολουθήσει την αεροπορική επιχείρηση.

The Hellenic Information Team

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.