Η νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία

Η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία και η άμεση αντίδραση από το Κίεβο με αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ καθορίζουν ένα νέο σκηνικό 220 ημέρες μετά την εισβολή. Το Κίεβο εντείνει την αντεπίθεσή του για ανακατάληψη εδαφών και η Μόσχα συνεχίζει την «ειδική επιχείρηση».

Σε αχαρτογράφητα νερά που αυξάνουν το φόβο για περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να προχωρήσει στην επισημοποίηση της προσάρτησης των τεσσάρων περιφερειών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσγκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, το σκηνικό αλλάζει στα πεδία των μαχών αλλά και στο γεωπολιτικό και διπλωματικό σκέλος.

Η ουκρανική απάντηση

Έχοντας χάσει το 15% των εδαφών της η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση της για την ανακατάληψη αυτών στοχεύοντας στις ανατολικές περιοχές της χώρας και αυξάνοντας την πίεση στην κατεχόμενη από τους Ρώσους πόλη Λιμάν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να βρίσκονταν στο κατώφλι της πόλης στο Ντόνετσκ με τον επικεφαλής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αρχών στην επαρχία, Ντένις Πουσίλιν να δηλώνει πως η πόλη είναι «περικυκλωμένο εν μέρει» και πως «ο δρόμος της Σβατόβε ελέγχεται από εμάς, αλλά δέχεται πυρά περιοδικά».

graphicnews

Πληροφορίες που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν αναφέρουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις έφτασαν επίσης στην Κρεμίνα, 30 χιλιόμετρα ανατολικότερα της Λίμαν.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο στρατός κατέλαβε ένα χωριό, το Ντρομπίσεβε, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Λιμάν, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.


►Η πόλη Λιμάν, η οποία πριν τον πόλεμο είχε περίπου 20.000 κατοίκους, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάιο έπειτα από παρατεταμένη μάχη. Αποτελεί επίκεντρο νέων συγκρούσεων από τότε που η Ουκρανία εξεδίωξε τη Ρωσία από την κοντινή περιοχή του Χαρκόβου στη διάρκεια της αντεπίθεσής της αυτόν τον μήνα.


Η διπλωματία

Πέραν της ουκρανικής αντεπίθεσης στα μέτωπα του πολέμου διατηρείται με αμείωτη ένταση και το διπλωματικό μπρα ντε φερ με τον πρόεδρο Ζελένσκι να προχωρά χθες σε μια κίνηση «βόμβα» καταθέτοντας επίσημο αίτημα για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, συνάντησε από χλιαρή έως… παγωμένη αντίδραση από τη συμμαχία δια στόματος Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την πλευρά τους οι πιο ισχυροί σύμμαχοι της Ουκρανίας, ΗΠΑ, Ε.Ε., Βρετανία και Καναδάς, καταδικάζουν απερίφραστα τις ρωσικές ενέργειες για προσάρτηση του 15% των ουκρανικών εδαφών, όμως, προς το παρόν, μένουν στον δρόμο των νέων κυρώσεων και των αυστηρών μηνυμάτων.

Η σύγκρουση, άλλωστε, της Ρωσίας με τη Δύση παραμένει πολυεπίπεδη, καθώς πέρα από το ενεργειακό μπρα ντε φερ, αυτή την εβδομάδα κυριαρχεί στο πεδίο η υπόθεση των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για σαμποτάζ και «τρομοκρατία».

Το μέτωπο της… οικονομίας

Διανύοντας την 220η μέρα της ρωσικής εισβολής η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι θα παράσχει επιπλέον 530 εκατομμύρια δολάριαγια υποστήριξη στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τη συνολική βοήθεια της τράπεζας στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Η βοήθεια υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο (500 εκατομμύρια δολάρια) και τη Δανία (30 εκατομμύρια δολάρια). Από τη συνολική βοήθεια μέχρι σήμερα τα 11 δισ. δολάρια είχαν εκταμιευθεί πλήρως.

Η επόμενη ημέρα

Το σχέδιο της προσάρτησης, άλλωστε, όπως επισημαίνουν αναλυτές, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα κλιμάκωσης στον επτάμηνο πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ότι περνά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή θα παρατείνει τον πόλεμο και θα καταστρέψει ακόμη και την τελευταία πιθανότητα διαπραγματεύσεων, υποχρεώνοντας τη Ρωσία να πολεμά διαρκώς επί ουκρανικών εδαφών. Πέρα από τη δημιουργία μονομερώς τετελεσμένων επί του εδάφους διαφαίνεται επίσης μια προσπάθεια της Ρωσίας να παρουσιάσει στο ταραγμένο εσωτερικό της χώρας του και στους ανήσυχους περιφερειακούς συμμάχους του την εξέλιξη της εισβολής στην Ουκρανία ως άκρως νικηφόρα.

Προς το παρόν η πρώτη απόπειρα κλιμάκωσης με ενδεχόμενη άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο απετράπη, μέσω των ανακοινώσεων του Γενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, το μέλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Το επόμενο επεισόδιο της κόντρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει μεν έπειτα από ρωσικό αίτημα για το θέμα των αγωγών, ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών. Ήδη, απορρίφθηκε το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζαν την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας, καθώς η  Μόσχα έθεσε βέτο. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.

Το κείμενο, που είχε συνταχθεί πριν από την υπογραφή της ενσωμάτωσης τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία, καταδίκαζε τα «παράνομα δημοψηφίσματα» τα οποία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια τροποποίηση του καθεστώτος αυτών των περιοχών» ούτε για την «ψευδοπροσάρτησή τους» στη Ρωσία. Καλούσε επίσης τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει «πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα αυτή.

Η Κίνα και η Ινδία απείχαν και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία έθεσε και πάλι βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την «επίθεση» της στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του, θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, όπου κάθε χώρα διαθέτει μία ψήφο, να πει με σαφήνεια ότι είναι απαράδεκτο να επανασχεδιάζονται δια της βίας τα σύνορα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Με μια ματιά

►Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως απορρίπτει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία, προσθέτοντας πως η σχετική ρωσική απόφαση αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

►Ο γενικός διευθυντής του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια συνελήφθη από ρωσική περίπολο, ανακοίνωσε σήμερα η Energoatom, η κρατική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το σταθμό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε ότι ζήτησε διευκρινίσεις από τη Ρωσία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.