Η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα ξηρασίας λέει ο ΟΗΕ

Η συχνότητα και η διάρκεια των ξηρασιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, με τη λειψυδρία να πλήττει ήδη δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ με σχετική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την απερήμωση, υπό την αιγίδα της οποίας γίνεται αυτή τη στιγμή μία κλιματική διάσκεψη στο Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού, εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού -περί τα 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι- αντιμετωπίζει ήδη λειψυδρία, με τον αριθμό να αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Παρότι όλες οι ήπειροι επηρεάζονται στον ένα ή τον άλλο βαθμό από την ξηρασία, η έκθεση σημείωσε ότι η Αφρική είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο, με την Αμερική, την Ινδία και την Αυστραλία να επισημαίνονται επίσης ως περιοχές ιδιαίτερης ανησυχίας σε τρέχοντα και μελλοντικό χρόνο.

Η επίμονη οξεία ξηρασία στα ανατολικά και το Κέρας της Αφρικής χαρακτηρίσθηκε μία από τις «δραματικές συνέπειες» της κλιματικής αλλαγής από την υπηρεσία του ΟΗΕ. Η αφρικανική ήπειρος υπέστη 134 καταγεγραμμένες ξηρασίες τον περασμένο αιώνα, με περισσότερες από τις μισές να σημειώνονται στην Ανατολική Αφρική.

«Παλιότερα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε αρκετές ντομάτες ώστε να μπορούμε να τρεφόμαστε για 8 μήνες τουλάχιστον», δήλωσε ο Κενυάτης αγρότης Kheira Osman Yusuf, του οποίου οι σοδειές δεν είδαν βροχή για περισσότερο από ένα χρόνο. «Είχαμε συνηθίσει να έχουμε πλούσια δέντρα μάνγκου και παπάγιας». Πρόσθεσε ότι οι πηγές τροφίμων έχουν λιγοστέψει σημαντικά, ενώ η προσβασιμότητα σε πόσιμο νερό είναι πολύ περιορισμένη. Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό ώστε οι καλλιεργητές αναγκάστηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις να πίνουν από τη δεξαμενή νερού για τα ζώα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Στο μεταξύ, η Ινδία σημείωσε συρρίκνωση 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της λόγω ξηρασίας μεταξύ 1998 και 2017 και η αγροτική παραγωγή της Αυστραλίας μειώθηκε κατά 18% μεταξύ 2002 και 2010 ως συνέπεια της ξηρασίας. Η χώρα κινδυνεύει επιπλέον να βιώσει περαιτέρω δασικές πυρκαγιές αντίστοιχης κλίμακας αυτών που ξέσπασαν στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020, οι οποίες προκλήθηκαν από την έλλειψη βροχοπτώσεων, προειδοποίησε η έκθεση.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αμαζόνιο, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, όπου οι τρεις ξηρασίες που σημειώθηκαν από την αλλαγή του αιώνα οδήγησαν σε δασικές πυρκαγιές, με την κλιματική αλλαγή και την αποψίλωση των δασών επίσης να αποτελούν βασικούς παράγοντες. Ο οργανισμός εκτιμά ότι το 16% των εναπομεινάντων δασών της περιοχής θα καεί μέχρι το 2050, εάν η αποψίλωση των δασών συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς.

Βέβαια, με τη σωστή και στοεχυμένη λήψη μέτρων η λειψυδρία σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να περιοριστεί, ανέφερε η έκθεση. Προτείνει εξυπνότερες γεωργικές τεχνικές που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό ενώ παράγουν περισσότερα αγαθά, σχέδια δράσης για την ξηρασία και μεγαλύτερες επενδύσεις στην υγεία του εδάφους. Οι νέες τεχνολογίες και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.

«Πρέπει να προσανατολιστούμε σε λύσεις λύσεις αντί να συνεχίσουμε με καταστροφικές ενέργειες», είπε ο Ιμπραήμ Τιάο, εκτελεστικός γραμματέας της υπηρεσίας ερημοποίησης. «Πρέπει να οικοδομήσουμε και να ξαναχτίσουμε τα τοπία μας καλύτερα, μιμούμενοι τη φύση όπου είναι δυνατόν και δημιουργώντας λειτουργικά οικολογικά συστήματα», συμπλήρωσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.