OHE: Πάνω από 8 εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

Πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ).

Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επίθεσης την οποία εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκ των οποίων 8,029 εκατ. έχουν μετεγκατασταθεί αλλού στην Ουκρανία, με τους υπόλοιπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Στην τελευταία καταμέτρηση, ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 7,7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους.

«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες».

Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

«Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πάνω από το 70% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν αυτή την οικονομική βοήθεια για την αγορά τροφίμων και/ή φαρμάκων.

Άλλη πιεστική ανάγκη, το κατάλυμα. Μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, το 27% δήλωσαν ότι η κατοικία τους έχει υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η συντριπτική πλειονότητα (93%) είχε διαφύγει αλλού στη χώρα.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.

Τα δύο τρίτα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην πρωτεύουσα

Περί τα δύο τρίτα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία είχε αδειάσει από την πλειονότητα των κατοίκων της αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

«Υπήρχαν πριν από τον πόλεμο 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κίεβο. Σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν επιστρέψει», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Ακόμη και αν υπάρχει ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας, οδικά μπλόκα, «αν αυτά τα περιοριστικά μέτρα δεν σας φοβίζουν, μπορείτε να επιστρέψετε», πρόσθεσε ο δήμαρχος, ο οποίος μέχρι τώρα ζητούσε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να κάνουν υπομονή.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στους κατοίκους του Κιέβου να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, αλλά ζήτησε προσοχή.

«Αν έχετε την δυνατότητα να βρίσκεστε σε περισσότερο προστατευμένους τόπους, όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ζωή και την υγεία σας, παραμείνετε».

Στις 10 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο δήμαρχος του Κιέβου είχε ανακοινώσει ότι το ήμισυ του πληθυσμού της περιφέρειας του Κιέβου είχε φύγει και ότι είχαν παραμείνει «λίγο λιγότερα από δύο εκατομμύρια κάτοικοι».

Κίεβο: Τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί μαχητές παραμένουν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ

“Τουλάχιστον χίλιοι” Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων “εκατοντάδες τραυματίες”, εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

Μετά την απομάκρυνση όλων των αμάχων την περασμένη εβδομάδα με τη βοήθεια του ΟΗΕ, “τουλάχιστον χίλιοι” μαχητές μεταξύ των οποίων “εκατοντάδες τραυματίες” παραμένουν στις υπόγειες στοές αυτού του τεράστιου μεταλλουργικού συγκροτήματος, δήλωσε τηλεφωνικώς στο AFP η Ιρίνα Βερεσούκ.

“Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν”, διευκρίνισε και πρόσθεσε πως “η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα” στη χαλυβουργία αυτή, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας.

Η Βερεσούκ διέψευσε, εξάλλου, τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία.

“Δεν είναι αλήθεια”, είπε και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του τάγματος Αζόφ που έχει οχυρωθεί στη χαλυβουργία “δήλωσε επίσημα” στους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ πως “κανένας άμαχος, καμία γυναίκα, παιδί ή ηλικιωμένος δεν παραμένει στο Αζοφστάλ”.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο αρνήθηκε από την πλευρά του να πει αν είναι “σίγουρος 100%” ότι όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ, υπογραμμίζοντας ότι “δεν είναι δυνατό” να επιαληθευθεί όσο δεν υπάρχει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στο πεδίο.

“Η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη” πρόσθεσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως “πολύ σφοδρές μάχες” επαναλήφθηκαν στο Αζοφστάλ με το τέλος των απομακρύνσεων.

Οι ουκρανικές αρχές “εργάζονται” στο εξής για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί, του ιατρικού προσωπικού και των στρατιωτικών ιερέων της χαλυβουργίας, ελπίζοντας παράλληλα για τη βοήθεια διεθνών οργανισμών και της Τουρκίας, είπε εξάλλου η Βερεσούκ.

“Το ιατρικό προσωπικό θέλει να φύγει μαζί με τους τραυματίες, γιατί πρέπει να τους συνοδεύσει” σε περίπτωση που ανοίξει ένας “ανθρωπιστικός διάδρομος” από τη χαλυβουργία, πρόσθεσε.

Όπως είπε, μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να “διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα” δεδομένου του αριθμού των τραυματιών που πρέπει “να μεταφερθούν με φορεία”.

Καθώς οι στρατιωτικοί του Αζοφστάλ έχουν καλέσει επανειλημμένα σε βοήθεια τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Βερεσούκ υπογράμμισε πως η “Τουρκία εργάζεται στενά με το Κίεβο”.

“Θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν”, εκτίμησε η αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια απομάκρυνση θα μπορούσε να γίνει διά θαλάσσης με τουρκικό σκάφος εξοπλισμένο με στρατιωτικό νοσοκομείο.

“Το θέλουμε πολύ και οι Τούρκοι είναι έτοιμοι”, αλλά το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει “εγγυήσεις πως η Ρωσία δεν θα αρχίσει να πυροβολεί” κατά την απομάκρυνση, είπε η Βερεσούκ.

“Χρειάζονται απόλυτες εγγυήσεις γραπτώς, αυτό είναι που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε”, είπε.

Το Σάββατο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως όλες οι άμαχες γυναίκες, όλα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ στη διάρκεια μιας επιχείρησης που οργανώθηκε από τον ΟΗΕ και χρειάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.