ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι μύθοι της παραπληροφόρησης

Όταν τα δυτικά ΜΜΕ «εξόντωσαν», «τραυμάτισαν» ή έβγαλαν «τρελό καρκινοπαθή» τους Β.Πούτιν, Σ.Σοϊγκού & Γ.Γερασίμοφ

Αν στον κανονικό πόλεμο χρησιμοποιούν τα όπλα που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, τα δυτικά ΜΜΕ στον πόλεμο της Ουκρανίας πολεμούν κατά της Ρωσίας με ιστορίες που στην κοινή λογική δεν αντέχουν να «επιβιώσουν», αλλά «όταν το λένε όλοι, θα το πιστέψουν οι πολλοί», όπως έλεγε ο Κινέζος ηγέτης Ντενγκ Σιάο Πινγκ.

Οι πιο «κλασσικές» ιστορίες είναι αυτές που εξόντωσαν ή τραυμάτισαν Πούτιν, Σοϊγκού και Γερασίμοφ (δηλαδή τους σημαντικότερους άνδρες για την λειτουργία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως μεγάλης δύναμης) και ανέδειξαν «κάποιον» Ουκρανό πιλότο «φάντασμα» (ghost τον έλεγαν στην Δύση)  με υποτιθέμενες  40 «καταρρίψεις».

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Πρώτα απ’όλα τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία έχουν καταρριφθεί μέχρι σήμερα είναι περίπου μία δεκάδα ή έστω δεκαπεντάδα, συνολικά. 

Δεύτερον ο αεροπορικός πόλεμος όπως διεξάγεται σήμερα δεν επιτρέπει την ύπαρξη πιλότων με ικανότητες «Κόκκινου Βαρόνου» Φον Ριχτόφεν (που είχε καταρρίψει 82 αντίπαλα μαχητικά στον Α’ ΠΠ στους ουρανούς της Γαλλίας).

Τρίτον, σίγουρα δεν έχεις πολλές ελπίδες για καταρρίψεις και μάλιστα πολλαπλές με ένα MiG-29 το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ ανώτερα μαχητικά όπως τα Su-34, Su-30 & Su-35.

Tέταρτον, αμφιβάλουμε αν υπήρχαν καν… 40 πύραυλοι αέρος-αέρος για να συμβεί αυτό το «κατόρθωμα».

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί άλλωστε το διέψευσαν. Για την ακρίβεια διέψευσαν την ύπαρξη του ίδιου του πιλότου.

Το ίδιο το BBC πραγματοποίησε ένα ρεπορτάζ για να βάλει μία «τάξη» στα απίστευτα που ακούγονται για τον πιλότο- «φάντασμα».

Η Διοίκηση της Αεροπορίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο Ουκρανός πιλότος γνωστός ως «φάντασμα του Κιέβου» που σύμφωνα με τον μύθο έχει καταρρίψει 40 ρωσικά μαχητικά μόνος του είναι «είναι ένας σούπερ ήρωας θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τους Ουκρανούς!» προφανώς για ηθοπλαστικούς λόγους.

Συγκεκριμένα στο Facebook ανακοίνωσε ότι «το Φάντασμα του Κιέβου είναι ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τους Ουκρανούς!…ζητάμε από την ουκρανική κοινότητα να μην παραμελήσει τους βασικούς κανόνες υγιούς πληροφόρησης, πριν τη διάδοση πληροφοριών».

Πάντως, στα ελληνικά ΜΜΕ και ενοούμε στα τηλεοπτικά κυρίως, τον «παρουσίαζαν» ως «καρατσεκαρισμένη» είδηση και απλά στο τέλος ανέφεραν χαμηλόφωνα… οι Ουκρανοί τα λένε αυτά…
Πολύ χαμηλόφωνα όμως αφού έχουν παίξει 30 επαναλήψεις την «είδηση».

Προηγούμενες αναφορές ήθελαν τον εν λόγω πιλότο να είναι 29 ετών και να ονομάζεται Στέπαν Ταραμπάλκα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε με το μετάλλιο «Ήρωας της Ουκρανίας» μετά θάνατον.

Τώρα, η Αεροπορία τονίζει ότι «ο Ταραμπάλκα δεν είναι το “Φάντασμα του Κιέβου” και δεν χτύπησε 40 αεροπλάνα».

Περιγράφει το «Φάντασμα του Κιέβου» ως «μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης ταξιαρχίας τακτικής» κάτι σαν «ομαδική φαντασίωση ή ομαδικά παράκρουση».

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Μιχαήλ Ζιρόχοβ, περιέγραψε την ιστορία του φαντάσματος του Κιέβου ως «προπαγάνδα για την ενίσχυση του ηθικού». Μιλώντας στο BBC, είπε ότι στις αρχές του πολέμου οι Ρώσοι κυριαρχούσαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, έτσι ένας Ουκρανός πιλότος «μπορούσε να καταρρίψει μόνο δύο ή τρεις».

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή την προπαγάνδα, γιατί οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι μικρότερες, και πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε ίσοι με τους Ρώσους. Το χρειαζόμαστε σε καιρό πολέμου», είπε.

Οι ουκρανικές αρχές τροφοδότησαν τον θρύλο του φαντάσματος του Κιέβου λίγες μέρες μετά τον πόλεμο.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έδειξε έναν πιλότο μαχητικού στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, με λεζάντα που τον αποκαλούσε το «Φάντασμα του Κιέβου», αναφέροντας ότι είχε καταρρίψει 10 ρωσικά αεροπλάνα. Δεν κατονόμασε τον πιλότο, και αργότερα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε ήταν παλιά.

Εντάξει οι Ουκρανοί το καταλαβαίνουμε, θέλουν να τονώσουν το ηθικό τους. Τα ελληνικά ΜΜΕ γιατί έπαιξαν τέτοια αφηγήματα ως αληθινά;

Τώρα τα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τον Β.Πούτιν ως… τρελό, Στάλιν, παρανοϊκό, άρρωστο και πολλά άλλα.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος Μπόρις Καρπίτσκοφ, 62 ετών, είπε ότι ακόμη και τα μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν δεν ενημερώνονται για την κατάσταση της υγείας του προκειμένου να προστατεύσουν την εικόνα του «ισχυρού άνδρα».

Τώρα πόσο αξιόπιστη πηγή μπορεί να είναι ένας πρώην Ρώσος πράκτορας που εργάζεται τώρα για τους Βρετανούς παραμένει ένα ζήτημα.

Ο Ρώσος πρώην πράκτορας, ο οποίος τώρα ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι ο Πούτιν βλέπει τους πάντες ως «προδότες» και είναι περίπου όπως ο Στάλιν.

Ο πρώην πράκτορας είπε στη Sun Online: «Είναι – ή τουλάχιστον ενεργεί ως – παράφρονας και διακατέχεται από ιδέες παράνοιας».

«Βλέπει κυριολεκτικά τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εντός των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, ακόμη και μέσα στον στενό του κύκλο, ως “προδότες”».

«Είναι τόσο καχύποπτος και τόσο εμμονικός με τις παρανοϊκές ιδέες του που τώρα μπορεί να συγκριθεί με τον τύραννο Στάλιν».

Ο Καρπίτσκοφ είπε ότι είναι πιθανό ο Πούτιν να υποφέρει από «πολλές» παθήσεις υγείας, όπως τα πρώτα στάδια της άνοιας και της νόσου του Πάρκινσον.

Δηλαδή με βάση τα λεγόμενα του είναι θαύμα που ζει και άξιον απορίας που ακόμα βρίσκεται στην ηγεσία.

Είπε: «Δεν είμαι γιατρός… αλλά υπάρχει μια σοβαρή ανησυχία ότι ο Πούτιν υποφέρει από πολυάριθμες σωματικές παθήσεις – πιθανώς από αθλητικούς τραυματισμούς κατά τα νεανικά του χρόνια.

«Αυτό, μαζί με ορισμένα ζητήματα που επηρεάζουν τους ηλικιωμένους – όπως η άνοια στα αρχικά στάδια», είπε.

«Ένα άλλο πιθανό ζήτημα μπορεί να είναι – αν κρίνουμε από το πώς κινείται – ότι ο Πούτιν μπορεί να υποφέρει από τα αρχικά στάδια είτε του Πάρκινσον είτε από άλλη σοβαρή διαταραχή που προκαλείται από κάποια μορφή καρκίνου, για παράδειγμα, όγκο στον εγκέφαλο», είπε ο κατάσκοπος.

Εν συνεχεία τα δυτικά ΜΜΕ ανέλαβαν τον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Β.Γερασίμοφ.

Ο αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Βαλερί Γερασίμοφ, φέρεται να τραυματίστηκε στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως γράφει η «Daily Mail», ο Γερασίμοφ, που εστάλη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο μέτωπο, φέρεται να τραυματίστηκε από θραύσματα στο Ιζιούμ της περιφέρειας του Χαρκόβου.

Σύμφωνα με ανεπίσημη ρωσική πηγή, ο Ρώσος στρατηγός τραυματίστηκε στο αριστερό του πόδι από θραύσμα και η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο,

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός αξιωματούχος Άντον Γερασένκο, ο Γερασίμοφ είχε φτάσει στην περιφέρεια του Χαρκόβου για να τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.

Δηλαδή τι έχουμε εδώ; Οι Ουκρανοί διαδίδουν μία «είδηση» και τα δυτικά ΜΜΕ την… «νομιμοποιούν».

Το ουκρανικό ΥΠΕΣ τη «γέννησε» και η βρετανική Daily Mail την έκανε πραγματικότητα.

Και τελευταία αφήνουμε τη «είδηση» με τον Ρώσο ΥΠΑΜ Σ.Σoϊγκού.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού έπαθε καρδιακή προσβολή μετά από έντονη αντιπαράθεση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος του επέρριψε ευθύνες για την αποτυχία της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, υποστήριξε ένας σύμβουλος της κυβέρνησης του Κιέβου.

«Ειδησάρα» και αυτή καθώς την υποστήριξε «κάποιος σύμβουλος» του Ουκρανού προέδρου.

Όμως όλα τα δυτικά ΜΜΕ την έπαιξαν ως αληθινή…

Το πρόβλημα δεν είναι με τους Ουκρανούς. Έχουν πόλεμο, είναι κατανοητό ότι θα πουν τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουν το ηθικό των Ουκρανών ακμαίο.

Το πρόβλημα είναι με τα ελληνικά και τα δυτικά ΜΜΕ.

Με ποιο δικαίωμα παίζουν ως ειδήσεις ανυπόστατες διαδόσεις ή φανταστικές ιστορίες ή εν πάσει περιπτώσει πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.